časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

V USA proběhnou první testy solární cesty

9. 10. 2016 | Business Insider | www.businessinsider.com

Na začátku října proběhla ve městě Sandpoint v americkém Idaho instalace a testování první solární cesty v USA. Ta je složena z 30 jednotlivých dlaždic s blikajícími LED světly. Každá dlaždice je ve skutečnosti solární panel. Panely brzy vytvoří dost elektřiny, aby mohly zásobovat nedalekou fontánu a toalety.

Společnost Solar Roadways, která stojí za vývojem této technologie, byla založena v roce 2006 manželským párem Scottem a Julií Brusawovými. Zkouška v americkém Sandpointu má za účel otestovat nejnovější prototyp společnosti, nazvaný SR3. Každá dlaždice obsahuje 44 W solární panel. Dlaždice jsou navrženy tak, aby se sami ohřívaly a nestane se tak, že by za zimního počasí zmrzly. Mohou tedy generovat energii po celý rok a přitom odpadá nutnost sklízení sněhu.

Solární cesta v USA

Tvrzené sklo, které panely chrání, je velmi odolné a navržené tak, aby odolalo váze nákladního automobilu. LED světla zde nejsou jen na parádu, ale mají za úkol nahradit značení na vozovce, díky čemuž je mnohem snazší např. změnit značení vozovky při rekonstrukci.

Společnost již obdržela několik grantů od americké vlády a na Kickstarteru vybrala neuvěřitelných 2,2 milionů dolarů. Tvůrci tohoto řešení doufají, že kromě ukončení závislosti na fosilních palivech by v budoucnu mohlo být jejich řešení použito na parkovištích pro nabíjení elektrických vozidel.

Celý článek na Business Insider

Image Credit: Solar Roadways

-jk-