časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

V San Franciscu vzniká nezisková organizace s cílem zkoumání umělé inteligence ku prospěchu lidstva

14. 12. 2015 | IEEE Spectrum | www.spectrum.ieee.org

Skupina vizionářů a společností ze Silicon Valley oznámila, že věnuje 1 miliardu dolarů k založení organizace pojmenované OpenAI. Tato nezisková organizace si klade za cíl „směřovat vývoj umělé inteligence tak, aby byla v co nejvyšší míře ku prospěchu lidstva, bez potřeby finanční návratnosti.“

Za založením organizace stojí Elon Musk, generální ředitel Tesal a SpaceX; Peter Thiel, spoluzakladatel Palantir; Reid Hoffman, spoluzakladatel Linkedln; Sam Altman, spoluzakladatel Loopt a prezident Y Combinator; Greg Brockman, bývalý technický ředitel a zaměstnanec Stripe; a Jessica Livingston, spoluzakladatelka Y Combinator; a společnosti Amazon Web Services, Infosys a YC Research.

Organizace OpenAI

Musk, Thiel a Hoffman jsou součástí skupiny stojící za založením společnosti PayPal. Tito moderní inovátoři se následně rozdělili a založili množství dalších úspěšných společností. Elon Musk opakovaně uvedl své obavy o nebezpečí umělé inteligence a na začátku letošního roku ohlásil financování projektů navržených k udržení tohoto nebezpečí na minimální úrovni.

Na stránkách organizace uvedené osobnosti vysvětlují, že „Je obtížné pochopit úroveň umělé inteligence, která by lidstvu prospěla, a je stejně nesnadné představit si, jak vážně by mohlo společnosti uškodit její nesprávné navržení nebo použití.“ Uvádí rovněž, že neméně důležité je zahrnutí neziskové organizace do tohoto procesu, protože: „Je obtížné předpovědět, kdy budeme mít k dispozici umělou inteligenci na úrovni té lidské. A jakmile k tomu dojde, bude důležité mít autoritativní výzkumnou organizaci, která dokáže upřednostnit dobrý výsledek před vlastními zájmy.

Celý článek na IEEE Spectrum

Image Credit: OpenAI

-jk-