časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

V Kalifornii vyroste první sídliště z 3D tištěných domů

17. 3. 2021 | Business Insider | www.businessinsider.com

Zapomeňte na beton a ocel – budoucnost udržitelných domů patří 3D tisku. Alespoň tomu věří společnost Mighty Buildings, která se specializuje na výrobu prefabrikovaných 3D bytových jednotek. Nyní plánuje postavit celé sídliště v kalifornském městě Rancho Mirage.

Konkrétně na vytyčeném místě stane 15 domů typu Cinco s přístavbou. To je celkem 200 metrů čtverečních obytné plochy, tedy čtyři ložnice a tři koupelny. Magazín Business Insider dodává, že projekt pro budoucí obyvatele skýtá řadu výhod. Jednou z nich je prakticky nulová energetická závislost. Dům si totiž vystačí se solárními panely a baterií Powerwall od Tesly.

Udržitelné 3D domy

Energie získaná ze slunečního záření bude pohánět veškeré domácí spotřebiče i chytré senzory pro monitorování kvality vzduchu a vody. Samotné domy budou vyrobeny z udržitelného recyklovaného termoplastu Light Stone, který tuhne pod UV světlem. Společnost Mighty Buildings tak stihne dokončit výstavbu sídliště již za necelý rok, a to o 40 procent levněji a jen s 1 % stavebního odpadu.

Celý článek na Business Insider

Image Credit: Mighty Buildings

-jk-