časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Určení provozních limitů větrných elektráren

4. 9. 2015 | Phys.org | www.phys.org

Svět se pomalu, ale jistě uchyluje k metodám získávání elektřiny způsoby šetrnými k životnímu prostředí a důkazem jsou větrné farmy, které ve Spojených státech produkují 3,3 procenta veškeré elektřiny, zatímco na celém světě je to 2,9 procent.

Stavba větrných turbín se rozšiřuje napříč všemi směry a farem hustě osázených větrnými turbínami produkujícími stále více energie bez přestání přibývá. Zákony fyziky jsou ale neúprosné - větrné turbíny zbavují atmosférickou cirkulaci kinetické energie. Konstruktéři a vědci proto usilují o nalezení realistických odhadů provozních limitů nastupující generace větrných elektráren. Tyto odhady mohou v budoucnu napomoci při návrhu maximální velikosti a hustoty turbín větrných farem a být klíčem k určení bodu klesajících výnosů.

Jak určit provozní limity větrných elektráren?

Mezinárodní skupina výzkumníků nyní spolupracuje na porovnání dvou různých metod s cílem určit limity generování energie větrných farem, jak o tom píše časopis Proceedings of the National Academy of Sciences. Výzkumníci v ní popisují, jak byli schopni určit způsob, kterým větrné turbíny zbavují atmosférickou cirkulaci kinetické energie. Využili k tomu metodu vertikální kinetické energie a výsledky porovnali s atmosférickými modely jednotlivých regionů, založených na datech z numerického předpovědního modelu počasí.

Zatímco výsledky těchto dvou metod se liší v mnoha směrech, spolu vytváří soubor proměnných, který při použití metod odděleně není zřejmý.

Celý článek na Phys.org

Image Credit: Steve Wilson / Wikipedia

-jk-