časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Úřad pro kontrolu potravin a léčiv schválil lék vytvořený 3D tiskárnou

7. 8. 2015 | ExtremeTech | www.extremetech.com

Nový prostředek k léčbě záchvatů se stal prvním lékem vytvořeným 3D tiskárnou, který schválil americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

V posledních letech byl FDA díky 3D tiskárnám svědkem zrodu protéz a mnoha dalších zařízení pro zdravotnictví, tato technologie ale dosud nebyla schopna vytvořit prášek. Nový lék, jménem Spritam, by nebylo možné vytvořit použitím konvenčních metod.

První prášek vyrobený 3D tiskem

Tradiční 3D tisk používá k produkci zahřátý polymer, který aplikuje vrstvu po vrstvě a utváří požadovaný předmět. Technologie 3D tisku zvaná ZipDose, kterou vyvinula společnost Aprecia Pharmaceuticals se od té tradiční moc neliší. Každý prášek je konstruován vrstvu po vrstvě a utváří pórovitý materiál s přesně odměřeným množstvím požadovaného léku. Prášek pak stačí zapít vodou, ve které se rozpustí a uvolní až 1000 mg aktivní látky.

Společnost Aprecia Pharmaceuticals věří, že Spritam je pouze prvním krokem do světa 3D tisku antibiotik. Spritam je jedinou aktivní přísadou, ale díky 3D tisku bude v budoucnu možné vytvořit léky šité na míru pacientům i v případě potřeby větších dávek. Namísto mnoha druhů prášků s několika sty miligramy aktivní látky bude moci farmaceutický průmysl pomocí 3D tiskáren vytvořit jednu pilulku se všemi potřebnými ingrediencemi.

Celý článek na ExtremeTech

Image Credit: Aprecia Pharmaceuticals

-jk-