časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Unikátní robot ze Slovenska čistí ropné nádrže po celém světě

25. 9. 2017 | LAPP KABEL | www.lappgroup.cz

Kdo z nás rád uklízí? A teď si představte, že musíte vyčistit prázdný ropný tank! Jedná se o obrovskou cisternu o průměru 40-80 metrů pouze s několika malými otvory po obvodu. Pomocí dřevěných lopat je potřeba kal shrnovat k odsávací hadici. Práce je možná jen v ochranném gumovém obleku a s dýchacím přístrojem. Pracovat je navíc nutné velmi opatrně, protože povrch tanku je pokrytý mastnou vrstvou ropného kalu a ta je navíc silně karcinogenní. Ještě stále se vám zdá vaše sobotní uklízení náročné?

Inovativní systém ESOT s robotem ADEX a kabely Lapp

Pro opravdu precizní a bezpečné uklizení ropných tanků vyvinula slovenská firma ADROC Tech s.r.o. první certifikovaný systém s robotem, který může bezpečně pracovat i v prostředí s nejvyšším nebezpečím výbuchu, tj. v zóně 0. Systém ESOT tvoří řídicí TVC kabina, která je umístěná v zóně 1 nebo zóně 2, a dálkově ovládaný robot ADEX, který bezpečně čerpá kaly v zóně 0.

Robot ADEX v nerezovém provedení má speciální patentované pásy, které mu zabezpečí trakční sílu 3000 N i na kluzkém podkladu. V přední časti robota je rameno, na kterém je umístěná odsávací hubice. Robot vjede do nádrže přes otvor o průměru 60 cm a postupně hubicí narušuje kaly – následně je odsává, k čemuž používá externí zařízení umístěné mimo výbušné prostředí.

Na vozíku jsou umístěné kamery se světlem, pomocí nichž obsluha řídí vozík v nádrži během odsávání kalů. Kamery jsou připojené pomocí vysoce flexibilních datových kabelů UNITRONIC® FD P plus a UNITRONIC® FD CP (TP) plus, které spolehlivě fungují i v drsných podmínkách. PUR plášť těchto kabelů má 100% nepřilnavý povrch, vysokou odolnost vůči olejům a odolnost proti plameni (dle IEC 60332-1-2, FT2).

Systém ESOT nahrazuje těžkou manuální a nebezpečnou práci lidí až z 90 % a bezpečně funguje i díky kabelům made by Lapp.

Podívejte se, jak funguje robot ADEX v praxi: