časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Ultratenké zařízení získává energii z pohybu

24. 7. 2017 | Vanderbilt University | news.vanderbilt.edu

Představte si oblečení budoucnosti - bundu, tričko nebo sukni - které napájí váš mobilní telefon, fitness náramek nebo jiné osobní elektronické zařízení rovnou za chůze nebo dokonce vsedě.

Nové ultratenké zařízení z dílny Vanderbiltovy univerzity v sobě ukrývá potenciál změnit náš způsob dobíjení elektronických zařízení za pochodu. Základ nového zařízení, které sestává z vrstev černého fosforu o tloušťce několika málo atomů, tvoří bateriová technologie. Zařízení generuje nepatrné množství elektřiny při ohybu, nebo je-li na něj vyvinut tlak, a to dokonce i při extrémně nízkých frekvenčních charakteristikách, které jsou typické pro lidský pohyb.

Ultratenké zařízení generuje elektřinu z pohybu

Ultratenké zařízení je odvozeno z několikaletého výzkumu vědecké skupiny na téma pokročilých bateriových systémů. V průběhu posledních tří let tým výzkumníků pozoroval základní reakce bateriových materiálů na ohyb a rozpínání. Na základě  dlouholetého pozorování se jim jako prvním na světě podařilo experimentálně prokázat změnu provozního napětí v případě, že je baterie vystavena tlaku. Pod tlakem se napětí baterie zvyšuje a se stlačením naopak klesá.

Celý článek na Vanderbilt University

Image Credit: John Russell/Vanderbilt

-jk-