časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Ultrarychlá 3D kamera

19. 10. 2020 | Caltech | www.caltech.edu

Je tomu již téměř rok, co výzkumníci z Kalifornského technologického institutu vyvinuli kamerovou technologii, která zachycuje obraz rychlostí 70 bilionů snímků za sekundu umožňující pozorování pohybu světla. Stejně jako kamera ve vašem telefonu však dokáže produkovat pouze 2D snímky.

Nyní posunuli svůj výzkum na novou úroveň, když vytvořili kameru, která nejen že umí zaznamenávat video nesmírnou rychlostí, ale současně tak činí ve třech rozměrech. Nová verze kamery, která funguje na stejném principu jako předchozí verze ultrarychlé kamery (CUP), je schopna pořizovat až 100 bilionů snímků za sekundu. To znamená, že pořídí 10 bilionů fotografií na jedno mrknutí oka.

Ultrarychlá kamera

Kamera vybavená technologií CUP funguje na principu zaznamenávání všech snímků najednou bez nutnosti opakování, díky čemuž dosahuje závratné rychlosti (pro srovnání kamera v chytrém telefonu nahrává video rychlostí 60 snímků za sekundu). Nová verze kamery obsahuje jednu čočku upravenou tak, aby rozdělovala obraz na dva totožné snímky, čímž vzniká 3D efekt. Výsledky výzkumu byly zveřejněny v časopise Nature Communications.

Celý článek na Caltech

Image Credit: Unsplash

-jk-