časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Ukrývají lithium-vzduchové baterie budoucnost obnovitelné energie?

19. 2. 2019 | FAPESP | agencia.fapesp.br/home

Současné lithium-iontové baterie pravděpodobně nebudou v budoucnu dostačovat neustále narůstající poptávce po energii. Odhaduje se, že do roku 2050 by se měla elektřina podílet až 50 % na celosvětovém energetickém mixu. Dnes je to 18 %. Instalovaná kapacita pro obnovitelné zdroje energie by však měla vzrůst až čtyřikrát. Je tedy nutné, aby baterie budoucnosti byly účinnější, levnější a přátelštější k životnímu prostředí.  

Jednu ze slibných alternativ představují lithium-vzduchové baterie, které v současné době fungují pouze v laboratorním měřítku. Jak jejich název napovídá, využívají jakožto činidlo vzduch. Baterie si uchovává dodatečnou energii díky elektrochemické reakci, jež má za následek utváření oxidu lithného.

Lithium-vzduchové baterie

Avšak proměnit experimenty v laboratoři na komerčně životaschopné produkty vyžaduje porozumění základům elektrochemických reakcí probíhajících při procesu a vývoj nových materiálů, jež by umožnily maximální využití požadovaných reakcí a minimalizaci negativních dopadů. Výzkumníci nyní pozorují reakce, k nimž dochází při dynamických experimentech a rozpoznávají vzniklé chemické látky, aby zajistili maximální účinnost baterií.

Celý článek na FAPESP

Image Credit: André Julião, FAPESP

-jk-