časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Ukládání energie z obnovitelných zdrojů

9. 6. 2017 | Phys.org | www.phys.org

Jednu z největších výzev při vytváření obnovitelné energie představuje způsob jejího uskladnění.  Baterie, superkondenzátor a většina dalších technologií pro uskladnění energie nedokáží typicky reagovat dostatečně rychle na neustálé kolísání , které neodmyslitelně souvisí s větrnými a solárními zdroji energie.

Jedním ze zařízení s dostatečně rychlou odezvou je elektrostatický kondenzátor. Jeho nevýhoda je však nízká hustota energie - není jednoduše schopen uchovávat velké množství energie vzhledem k objemu. A právě toto se snaží změnit mezinárodní tým výzkumníků, který v rámci své studie prokázal, že antiferoelektrické materiály na principu bizmutu mohou potenciálně vykazovat velmi vysokou hustotu energie (150 J/cm3), což je předurčuje jako ideálního kandidáta na materiál pro elektrostatické kondenzátory.

Skladování energie

Výsledky výzkumu tedy ukazují na vysoce účinné zařízení přátelské k životnímu prostředí a vhodné ke skladování energie pro obnovitelné zdroje energie. Výsledky výzkumu byly zveřejněny v aktuální čísle vědeckého časopisu Nature Communications.

Celý článek na Phys.org

Image Credit: Nature Communications

-jk-