časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Ukládání elektřiny do papíru

4. 12. 2015 | Linköping University | www.liu.se

Výzkumníkům z laboratoře organické elektroniky na Linköping University ve Švédsku se podařilo vyvinout skutečný unikát - nový materiál s úžasnou schopností uchovávat energii. Materiál je složen z nanocelulózy a vodivého polymeru.

Jeden list o průměru 15 cm a tloušťce několika desetin milimetrů dokáže uložit až 1 F, což je hodnota srovnatelná s dnešními superkapacitátory. Materiál lze opětovně nabít v řádu stovek cyklů a každé nabití trvá pouhých několik vteřin.

Jedinečný objev - papír uskladňující elektřinu

Jedná se o  jedinečný produkt, obzvláště v dnešním světě, kde s narůstajícím využitím obnovitelné energie také vzrůstá poptávka po řešení na uskladnění energie - od léta do zimy, za větrných dní i v časech klidu, až po zamračené dny.

Konstrukčním základem materiálu je nanocelulóza, konkrétně celulózová vlákna, která jsou za použití vody pod vysokým tlakem rozdělena na vlákna tloušťky 20 nm v průměru. K celulózovým vláknům, které jsou ponořeny do vodního roztoku, se přidá elektricky nabitý polymer, rovněž ve vodním roztoku. Polymer tak na vláknech vytvoří tenkou vrstvu.

Nový celulózo-polymerový materiál drží nový světový rekord v souběžné vodivosti pro ionty a elektrony, což vysvětluje jeho jedinečnou schopnost uchovávat energii. Otevírá to také dveře pro další vývoj směřující k ještě vyšší kapacitě. Na rozdíl od baterií a kondenzátorů, které jsou v současnosti na trhu, je elektrický papír vyráběn z jednoduchých materiálů - z obnovitelné celulózy a jednoduše dostupného polymeru. Je velmi lehký, jeho výroba nevyžaduje použití nebezpečných materiálů nebo těžkých kovů a je voděodolný.

Celý článek na Linköping University

Image Credit: Linköping University

-jk-