časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Účinnost křemíkových solárních článků opět navýšena

24. 3. 2017 | IEEE Spectrum | spectrum.ieee.org

Časopis Nature Energy v nedávném vydání zveřejnil článek vědeckých výzkumníků společnosti Kaneka Corporation, kterým se podařilo navýšit účinnost křemíkových solárních článků na 26,3 procent, což je o 0,7 procenta více než předešlý rekord. Může se zdát, že to není mnoho, ale ve skutečnosti jde o velký pokrok, uvážíme-li, že teoretická maximální účinnost těchto článků je pouze 29 procent.

Za účelem výroby nového prototypu křemíkového solárního článku o velikosti 180,43 cm2 vylepšili výzkumníci Kaneky několik technologií, které vyvinula státní společnost NEDO, jež byla založena za účelem rozvoje a podpory nových energetických technologií. Nejpokročilejší technologií je však speciální heteropřechodová technologie vyvinutá výzkumníky Kaneky, která redukuje odporové ztráty. Znamená to, že pozitivní a negativní náboje v solárním článku se namísto produkce elektřiny navzájem kombinují a vytváří teplo.

Vyšší účinnost solárních článků

Společnost Kaneka také zvýšila energetickou účinnost elektrod solárních článků. Co je však důležitější, Kaneka přesunula mříž s elektrodami z přední části článku dozadu, čímž navýšila množství světla, které je článek schopen přijímat a snížila energetické ztráty.

 

Celý článek na IEEE Spectrum

Image Credit: Kunta Yoshikawa/Kaneka/Nature Energy

-jk-