časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Účelnější budovy mohou jen v USA zachránit každoročně tisíce životů

23. 8. 2021 | Yale School of the Environment | environment.yale.edu

Výškové budovy jsou pouze ve Spojených státech odpovědné za 40 % celkové spotřeby elektrické energie. Zlepšením energetické účinnosti nových a stávajících budov lze tudíž snížit emise generované systémy vytápění a ochlazování budov a zabránit tak každoročně tisícům předčasných úmrtí.

Otázku zefektivnění infrastruktury budov a související pokles předčasných úmrtí se nyní snaží zodpovědět výzkum vědců z Yale School of the Environment. Při spalování fosilních paliv se do ovzduší uvolňuje velké množství škodlivých částic přenášených vzduchem – tzv. PM2.5 (částice o průměru menším než 2,5 mikrometrů), které mohou být příčinou onemocnění srdce a plic a přispívají ke zhoršování onemocnění dýchacích cest, jako například astmatu. Snížení počtu předčasných úmrtí je proto přímo závislé na redukci částic PM2.5 ve vzduchu.

Chytré budovy

Podle optimistických odhadů bychom mohli do roku 2050 zvýšit účinnost veškerých spotřebičů – tedy všeho od ledniček po kotle – až o 50 procent, přičemž se počítá a 60 až 90procentním nárůstem účinnosti venkovních materiálů (okna, střechy a stavební materiál). Na základě těchto dat lze každoročně zabránit až 5100 předčasným úmrtím.

Celý článek na Yale School of the Environment

Image Credit: Pexels

-jk-