časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Tým Arizonské státní univerzity vytvořil natahovací baterii

24. 6. 2015 | ASU | www.asu.edu

Pokroky ve výzkumu baterií mohou do budoucna výraznou měrou rozšířit možnosti nositelné elektroniky.

Origami, japonské umění skládání papíru se staletou tradicí, inspirovalo současné výzkumníky k vytvoření flexibilní technologie užívané při výrobě akumulátorů. Struktura akumulátorů vyráběných dle vzoru origami byla ale dosud schopna produkce baterií, které se dokáží pouze jednoduše složit a rozložit. Dovedou se ohnout, ale už ne natáhnout.

Tým Arizonské státní univerzity vytvořil natahovací baterii

Výzkumný tým Arizonské státní univerzity dokázal překonat tato omezení použitím metody origami zvané kirigami a navrhnul baterii, která se umí natáhnout o více než 150 % oproti své původní velikosti a stále si udržet svou funkčnost. Zpráva vydaná v časopise Scientific Reports popisuje, jak tým vyvinul Li-lon baterii na základě metody kirigami a použil kombinaci drážek a řezů k vytvoření vzorců, díky nimž došlo k podstatnému navýšení roztažnosti.

Prototyp baterie založený na metodě kirigami byl následně testován v elastickém náramku, který byl součástí hodinek. Při následném natahování náramku baterie stále napájela hodinky a umožnila i přehrávání videa. „Tento typ baterie může v budoucnu nahradit dnešní objemné a neohebné baterie, které limitují vývoj kompaktní nositelné elektroniky“, uvedl vedoucí výzkumu Hanqing Jiang. Roztažitelné baterie mohou být např. použity i v oděvním průmyslu.

Celý článek na ASU.

Image Credit: Jessica Hochreiter/ASU

-jk-