časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Týden Facility Managementu 2016 v Praze

22. 11. 2016 | IFMA CZ | www.ifma.cz

IFMA CZ, profesní asociace, předala v prostorách Staroměstské radnice v Praze prestižní ceny FM Awards 2016 udělované v rámci akce „Týden Facility Managementu 2016“. V letošním roce to bylo v kategorii Projekt roku, Studentská práce roku, Osobnost roku a několik zvláštních cen Představenstva a poroty soutěže.

XVI. ročník Týdne Facility Managementu byl otevřen v pondělí 7. 11. 2016 prohlídkou Obchodního centra QUADRIO. Tato budova se nachází v samém srdci české metropole a propojuje nabídku špičkových kanceláří a obchodního centra se zázemím pro odpočinek a volný čas. Atraktivní poloha na centrálním dopravním uzlu, moderní architektura a vysoká kvalita služeb splňují současné nároky na pracovní prostředí a životní styl. Nahlédnout “pod pokličku” centra bylo možné za přispění společností CPI Property Group, a. s., Cushman & Wakefield, s. r. o. a Mark2 Corporation Czech, a. s.

Mezinárodní konference IFMA CZ s mottem „SMART FACILITY MANAGEMENT“ byla zahájena v úterý 8. 11. 2016 v Hotelu Ambassador – Zlatá husa na Václavském náměstí v Praze již v 8:30 hodin a účastníci si mohli vyslechnout celou škálu přednášek. Své příspěvky přednesli hosté z Maďarska, Litvy, Estonska, Spojených států, Belgie, Rakouska a Německa. Rozmanitost témat pak obohatilo dalších 9 přednášek českých zástupců.

Po skončení konference pokračoval úterní program Slavnostním večerem, kdy profesní asociace IFMA CZ předala v prostorách Staroměstské radnice v Praze prestižní ceny FM Awards 2016. V letošním roce to bylo v kategorii Projekt roku, Studentská práce roku, Osobnost roku a několik zvláštních cen Představenstva a poroty soutěže.

Asociace IFMA CZ představuje vítěze jednotlivých soutěžních kategorií soutěže FM Awards 2016

PROJEKT ROKU
Jakub Bican – CAD Studio a Lucie Klemperová – Řízení letového provozu, s. p.
za práci „HUGIS - efektivní zdroj informací pro správu majetku v Řízení letového provozu s. p.

Nasazená aplikace předčila očekávání koncových uživatelů i vedoucích pracovníků. Nabízí netriviální funkce nad vlastními daty, ovšem s jednoduchostí a rychlostí obvyklou u veřejných mapových aplikací určených pro širokou veřejnost. Uživatelé oceňují především rychlost a snadný přístup k velkému množství dat. Výhodou je pro ně i snadná dostupnost výstupů z tohoto systému. Nespornou výhodou je, že s aplikací lze pracovat i na mobilních zařízeních, což umožňuje nahlížet na data přímo v terénu. V důsledku zjednodušení a zrychlení práce v systému se navýšil i počet zaměstnanců s přístupem do aplikace. Mnoho pracovníků podniku nyní nahrazuje práci v jiných podnikových systémech právě aplikací HUGIS. Jelikož si uživatelé aplikace oblíbili a počet zaměstnanců, kteří ji využívají, vzrostl, přicházejí další návrhy a požadavky na rozšíření jejích funkcí i dat. Z dosavadních ohlasů a zájmu uživatelů lze tedy usuzovat, že aplikace má v podniku své místo a zcela jistě i budoucnost.

Cenu přebírali Jakub Bican a Lucie Klemperová
Cenu předával Tomáš Říha – Masarykova univerzita Brno – člen odborné poroty

STUDENTSKÁ PRÁCE ROKU

Michal Faltejsek – VŠB – Technická univerzita Ostrava
za práci „Smart Cities – chytrá správa města s využitím metody BIM“

Práce se zaměřuje na moderní koncept pojetí správy města. Chytrý management je velmi důležitou částí inovativního směru Smart Cities. Práce specifikuje a navrhuje možnosti v této oblasti s využitím metody BIM a zapojení odbornosti Facility managementu. Hlavní složkou je interaktivní mapový model konkrétní oblasti naplněný informacemi důležitými pro správu a efektivní provoz města. Propojením těchto dat s CAFM systémem bychom měli dosáhnout větší efektivity v kategorii správy města.

Cenu přebíral Michal Faltejsek
Cenu předávala Štěpánka Tomanová – CAD-BIM, s. r. o. – členka odborné poroty

OSOBNOST ROKU
Jan Talášek – ATALIAN CZ, s. r. o.

Za dlouholeté působení v IFMA CZ, práci v Představenstvu, zapojování se do akcí pořádaných asociací a významný přínos pro rozvoj oboru Facility management v České republice.

Cenu přebíral Jan Talášek
Cenu předávala Dagmar Kopačková – Topinfo, s. r. o. – předsedkyně poroty

IFMA - TFM 2016 vítězové

ZVLÁŠTNÍ CENA FM AWARDS 2016
Tuto mimořádnou cenu Představenstva asociace IFMA CZ a poroty FM Awards obdrželi:

doc. Ing. Alena Tichá, Ph.D. – VUT – Fakulta stavební v Brně
za významný přínos, podporu oboru výukou na VUT Brno a šíření povědomí v oboru Facility management

prof. Ing. Petr Hájek, CSc. – ČVUT – Fakulta stavební v Praze
za významný přínos, podporu oboru výukou na ČVUT Praha a šíření povědomí v oboru Facility management

doc. Ing. Daniel Macek, Ph.D. – ČVUT – Fakulta stavební v Praze
za významný přínos, podporu oboru výukou na ČVUT Praha a aktivní činnost v IFMA CZ v oboru Facility management

Cenu přebírali společně všichni vyznamenaní
Cenu předával Milan Hampl – IKA DATA, spol. s r. o. - prezident IFMA CZ

ZVLÁŠTNÍ CENA PŘEDSTAVENSTVA IFMA CZ

Představenstvo asociace IFMA CZ udělilo tuto mimořádnou cenu společnosti Siemens, s. r. o. - Siemens Real Estate za unikátní a ojedinělý přístup při výběru poskytovatele a implementaci FM služeb ve výrobních závodech

Cenu přebírali
Jörg Dawidowsky – Siemens Real Estate ČR, Turecko a Afrika
Jiří Karas – Siemens Real Estate Česká republika
Ivan Oleksiak –Siemens Real Estate region Praha
Cenu předával Milan Hampl – IKA DATA, spol. s r. o. – prezident IFMA CZ
Odborná porota FM Awards 2016 rozhodovala ve složení:
Dagmar Kopačková – Topinfo, s. r. o. – předsedkyně poroty
Štěpánka Tomanová – CAD-BIM, s. r. o.
Jan Fical – Arridere, s. r. o.
Tomáš Říha – Masarykova univerzita Brno
Josef Štědronský – Yusen Logistics (Czech), s. r. o.

Patronem soutěže za Představenstvo IFMA CZ byl Tomáš Prokeš ze společnosti BUREAU VERITAS CZECH REPUBLIC, s. r. o.

TFM 2016 - IFMA

Anotace všech nominovaných naleznete ZDE.
Více informací o Týdnu Facility managementu 2016 a FM Awards 2016 naleznete ZDE.

Středa 9. 11. 2016 patřila dvěma doprovodným programům:
Fórum „Základy BIM pro investory“ bylo zorganizováno ve spolupráci s ABF Nadací a společností GRAITEC, jeho program se nesl převážně v duchu praktických ukázek práce s daty. Kolegové z Anglie pak předvedli pomocí virtuálních brýlí, jak moderní technologie z herního průmyslu stále více pronikají do stavebnictví a lze jich úspěšně využít i v tomto oboru. Fórum bylo zajímavé a inspirativní.

Workshop kombinovaný s panelovou diskuzí se věnoval tématu „Zadávací kritéria pro nákup FM služeb“ a byl připraven za podpory společnosti BUREAU VERITAS CZECH REPUBLIC, s. r. o. Účastníci se mohli vzájemně podělit o své zkušenosti a to jak z pohledu poskytovatele, tak očima klienta. Základem byl rozbor jednoho konkrétního projektu na výběr dodavatele integrovaných služeb od jeho prvopočátku až po jeho uvedení v život.

Tiskové materiály IFMA


IFMA CZ jako Česká pobočka mezinárodní asociace Facility managementu IFMA se svou činností a zaměřením hlásí k činnosti International Facility Management Association. Hlavním cílem IFMA CZ je prosazování zásad Facility managementu do činnosti subjektů podnikajících či jinak působících na území ČR. Dalším klíčovým cílem asociace je rozvoj vzdělávacích a popularizačních aktivit na poli Facility managementu. Asociace se také podílí na mezinárodních aktivitách celosvětové asociace IFMA. Česká pobočka IFMA CZ působí na českém trhu od roku 2000.