časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Třetí ročník veletrhu čisté mobility e-SALON 2021

1. 10. 2021 | ABF, a.s. | www.abf.cz

Po vynucené pandemické pauze se bude konat třetí ročník veletrhu čisté mobility e-SALON. Událost evropského významu uvede nejnovější ekologické vozy, motocykly, dobíjecí technologie, novinky z oblasti infrastruktury moderní mobility a další unikáty. Akce, jejímž spoluorganizátorem je TV Prima, proběhne ve dnech 11. až 14. listopadu na výstavišti PVA EXPO PRAHA. Úvodní den bude patřit médiím a odborníkům, pro širokou veřejnost bude akce zpřístupněna od 12. listopadu. 

Veletrh e-SALON je svou komplexností a velikostí událost evropského významu a mnozí výrobci během něj představují klíčové produkty svých značek v české premiéře. Nejinak tomu bude také letos, kdy automobilové novinky obsadí Haly 3 a 4. Například korejská automobilka KIA přiveze, coby jeden z leaderů elektrifikace v České republice, na e-SALON dva čistě elektrické modely – hlavní hvězdou bude Kia EV6 a dále pak e-Niro.

Elektrifikované novinky představí i Škoda Auto, kromě jiných například model Enyaq cupé. Ford se pochlubí sportovně střiženým sportovním SUV Mustang Mach-E, Porsche supersportem Taycan a Mitsubishi technicky zajímavým SUV Eclipse Cross PHEV, které umí být „malou elektrárnou“ na cestách pro nejrůznější spotřebiče.

Mezi hlavní taháky se určitě zařadí i novinka značky Dacia s názvem Spring, která se stane nejlevnějším elektromobilem na trhu s cenovkou pod půl milionu korun. Značka Renault se na veletrhu bude prezentovat prvním modelem nové generace „nativních“ elektromobilů Renault – novým Megane E-Tech 100% elektrickým, který je zároveň prvním modelem pyšnícím se novým logem značky. Představuje přelomový design, který porušuje zákonitosti tradičního kompaktního hatchbacku.

Návštěvníci uvidí i model Tesla Y. Audi ukáže nejen Q4 e-tron Sportback, ale i e-tron GT. Veřejnost se seznámí i s dalšími vozy mnoha automobilových značek, které v čisté mobilitě něco znamenají. Nebudou chybět značky Hyundai, VW osobní vozy s modely ID.3, ID.4, ID.5 a svoji premiéru bude mít i CUPRA BORN. Svět užitkových vozů budou, mimo jiné, zastupovat značky GOUPIL, tradiční značka VW, která předvede hned několik modelů dodávek, a to VW e-Crafter skříň, VW e-Crafter sklápěčka a VW Multivan eHybrid.

Testovací jízdy i odborné přednášky

Návštěvníci e-SALONu si mohou unikátní modely vozů otestovat na vlastní kůži. Testovací jízdy totiž bude mít v areálu PVA EXPO PRAHA téměř každá z automobilek. Pro zájemce bude připravena registrace, kde si budou moci vybrat z prezentovaných značek a přihlásit se se na testovací jízdu. Bude vyhrazen i prostor pro demonstraci některých technologií (samoparkovací systémy Valeo apod.). Pro návštěvníky je připraveno i testování elektromotorek, elektrokol a dalších elektro vozítek.

Na veletrhu se představí i řada výrobců dobíjecích stanic, dodavatelů energií, výrobců manipulační a komunální techniky a rovněž i výrobců elektrokol, která jsou v této době velmi populární. K vidění budou např. produkty společností Mountfield, Apache, Shimano, Unicorn, Phoenix Contact, TPC Industry a dalších. V průběhu výstavy bude možné navštívit i přednášky na zajímavá témata, která budou určena jak odborné (čtvrtek, pátek), tak široké veřejnosti (o víkendu). Součástí výstavy budou i doplňky, služby, aplikace a legislativa spojené s alternativními pohony vozidel. Konat se bude také konference ČISTÁ MOBILITA, která proběhne první den veletrhu a je určena pro odbornou veřejnost. Druhý den pak bude věnován konferenci ENERGO SUMMIT, která je určena rovněž pro odborníky.

Setkání s hvězdami

Zábavu pro širokou veřejnost, především pro rodiny s dětmi, chystá i spoluorganizátor akce – televize Prima. Ta připravuje program podle zaměření jednotlivých televizních kanálů. Nebudou chybět známé tváře z obrazovky televize Prima, tentokrát to budou herci seriálu Slunečná, které budou moci návštěvníci v pátek i v sobotu potkat na autogramiádě. Více informací najdete na www.e-salon.cz.

Elektromobilita je pro energetiku logickým trhem, Skupina ČEZ se jí proto systematicky věnuje již přes 10 let. Provozujeme největší síť veřejného dobíjení v ČR s více než 320 stanicemi. Rychlodobíjecí stanice vznikají i díky podpoře z evropského programu CEF (Connecting Europe Facility). Současně nabízíme širokou paletu souvisejících služeb a produktů pro jednotlivce, firmy, municipality a kraje.

Generálním partnerem veletrhu e-SALON 2021 je Skupina ČEZ.

Tiskové materiály ABF