časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Transparentní vodivý film pro flexibilní displeje

7. 6. 2018 | Optical Society | www.osa.org

Výzkumníci Optical Society demonstrovali velkovýrobu nového typu transparentního vodivého filmu pro elektrody a bázi nanočástic stříbra.

Dotykové obrazovky chytrých telefonů a ploché panely televizorů využívají transparentní elektrody k detekci doteku a rychlému přepínání barvy každého pixelu. Jelikož stříbro je méně lámavé a chemicky odolnější v porovnání s materiály používanými běžně k výrobě těchto elektrod, nový film by se mohl stát vysoce účinnou a trvanlivou možností pro ohebné displeje a elektroniku. Film na bázi stříbra může rovněž posloužit k výrobě flexibilních solárních článků k instalaci na okna, střechy, a dokonce i pro osobní zařízení.

Flexibilní film

Výzkum, zveřejněný v časopise Optical Materials Express, popisuje výrobu transparentního vodivého filmu na skleněném disku o průměru 10 cm. Na základě teoretických odhadů, které byly potvrzeny pokusným měřením výzkumníci vypočítali, že elektrody opatřené novým filmem vykazují mnohem lepší výkon než elektrody používané v současnosti pro ohebné displeje a dotykové obrazovky.

Celý článek na Optical Society

Image Credit: Jes Linnet, University of Southern Denmark

-jk-