časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Transparentní grafenové elektrody mohou vést k vývoji nové generace solárních článků

10. 6. 2020 | MIT | www.mit.edu

Nová metoda produkce vysoce kvalitních velkoplošných plátů grafenu – supertenké formy uhlíku – může v blízké budoucnosti přispět výraznou měrou k výrobě ultra lehkých flexibilních solárních článků a nové třídy LED zařízení či další tenkovrstvé elektroniky.

Klíčem k úspěchu nového, relativně jednoduše škálovatelného výrobního procesu pro masovou produkci, vyvinutého inženýry z MIT, je „vyrovnávací“ vrstva z parylenu, což je odolný materiál tvořený směsí polymerů. Vyznačuje se vysokou odolností proti vlhkosti a chemikáliím, odolností proti otěru, zajímavými adhezními vlastnostmi (suché mazadlo), tepelnou stabilitou -200 až 150 °C, chemickou a fungicidní stabilitou a elektrickou pevností až 200 kV/cm. Tato vyrovnávací vrstva umožňuje snadné sejmutí plátu grafenu o tloušťce méně než jeden nanometr z podkladové vrstvy.

Pláty grafenu

Hledání způsobů výroby tenkých, velkoplošných a transparentních elektrod stabilních na vzduchu zaměstnává mnoho vědců a vývojářů tenkovrstvé elektroniky, která dnes běžně nachází uplatnění v optoelektronických zařízeních – což je v podstatě jakékoliv zařízení vydávající světlo, např. displeje pro počítače a chytré telefony nebo zařízení, které světlo využívá k produkci energie, jako např. solární články. Dnešním standardem v oboru je cínem dopovaný oxid inditý (ITO).

Celý článek na MIT

Image Credit: MIT

-jk-