časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Těžební roboti budou dobývat zlato na mořském dně

23. 12. 2015 | IEEE Spectrum | spectrum.ieee.org

Po mnoho desetiletí lidé předpovídali, že jednoho dne se komerční těžba dostane k bohatství minerálů ukrývajících se na mořském dně. A skutečně, podmořská zlatá horečka může začít.

První těžební roboti určení k práci pod mořskou hladinou jsou připraveni zavrtat se do bohatých nalezišť mědi, zlata a stříbra v hloubce 1,6 km na mořském dně Bismarckova moře u Papui- Nové Guinei. Obrovské stroje, jejichž testování započne v roce 2016, jsou součástí hazardní hry Torontské těžební společnosti Nautilus Minerals.

Těžební roboti začnou dobývat rudu na mořském dně

Za výrobou těchto robotů stojí anglická společnost Soil Machine Dynamics, dodavatel stavebního vybavení pro pokládku podvodních kabelů, ropné plošiny a strojů pro práci na moři. Svou velikostí jsou těžební stroje srovnatelné se suchozemskými bagry. Jeden z robotů používá 4 m široké protiběžné hlavy s čelistmi potaženými karbidem wolframu k vrtání ložisek bohatých na rudy kovů, které se vytvářejí v okolí podmořských sopek,které ohřívají vodu a vypouštějí do okolí síru. Druhý robot přidává brutální sílu - využívá speciální válec o průměru 2,5 m a šířce 4 m k rozmělnění vyatěžené horniny.

Bagrovací čerpadlo zabudované v robotech vynese rudu zpět na povrch, kde ji třetí robot přemístí na loď. Zde se z rudy odstraní voda a materiál je naložen na loď a odvezen do Číny pro další zpracování.

Celý článek na IEEE Spectrum

Image Credit: Nautilus Minerals

-jk-