časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Textilie z grafenového inkoustu pro nositelnou elektroniku

28. 11. 2016 | University of Cambridge | www.cam.ac.uk

Metoda pro výrobu vodivé bavlněné látky využívající grafenový inkoust otevírá nové možnosti využití flexibilní a nositelné elektroniky, a to levně a bez použití nebezpečných chemikálií.

Nositelná elektronika integrovaná do látky představuje nové možnosti pro flexibilní okruhy, přístroje k monitorování funkcí lidského těla a prostředí, přeměnu energie a mnoho dalších. Výzkumníci z Cambridgeské univerzity nyní ve spolupráci s vědci z čínské Jiangnan University navrhli metodu k integraci grafenového inkoustu do bavlny k výrobě vodivé textilie. Jejich společné úsilí demonstruje nositelný monitorovací senzor založený na vodivé bavlně.

Vodivá textilie pro nositelnou elektroniku

Látka vyrobená z bavlny je prakticky nejpoužívanější textilií pro oblečení, protože je vzdušná, pohodlná k nošení a má dlouhou výdrž. Tyto vlastnosti ji předurčují k použití pro elektroniku integrovanou do textilií. Nový výrobní proces je nízkonákladová, trvalá a environmentální metoda k produkci vodivé bavlněné textilie za pomoci impregnace textilie grafenovým inkoustem.

Tým výzkumníků vytvořil inkoust z chemicky modifikovaných grafenových vrstev, které přilnou k bavlněnému vláknu lépe, než neupravený grafen. Tepelným ošetřením impregnovaného inkoustu se následně zvýší vodivost grafenu.

Celý článek na University of Cambridge

Image Credit: Jiesheng Ren

-jk-