časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Tesla odhalila vlastní čip pro plně autonomní řízení

26. 4. 2019 | Electrek | www.electrek.co

Na nedávném zasedání investorů prozradil Elon Musk podrobnosti o nové generaci čipu pro vozy Tesla, který sám nazval „objektivně nejlepším čipem na světě“. První zprávy o vlastním čipu automobilky Tesla pronikly na veřejnost před několika lety.

Již na začátku dubna Tesla oznámila, že nový čip pro plně autonomní řízení, dosud označovaný jako Autopilot Hardware 3.0, zahájil svou produkci. Společnost nyní přišla s novou informací, že čip je součástí všech vozů Model S a Model X, které sjely z výrobní linky ke konci března (cca od 20. března), a všech vozů Model 3 s výrobním datem na začátku dubna (cca od 12. dubna).

Čip Tesla

Musk se nechal slyšet, že dlouho pátral po čipu, který by splňoval požadavky pro vytvoření umělé neuronové sítě. Na trhu však nebylo k dispozici ideální řešení a proto společnost přistoupila k výrobě vlastního čipu a s ním souvisejícího softwaru. Podle inženýrů Tesly je nový čip až 21krát rychlejší při zpracování jednoho snímku za sekundu ve srovnání s předchozí generací hardwaru použitého pro funkci autopilota, jehož výrobcem a dodavatelem byla společnost Nvidia. Současně s tím došlo ke snížení nákladů na výrobu až o 20 %.

Celý článek na Electrek

Image Credit: Tesla

-jk-