časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Tato lampa funguje na sklenici vody a dvě lžičky soli

31. 7. 2015 | ScienceAlert, SALt | www.sciencealert.com

Nově vznikající společnost SALt vynalezla lampu, která vydrží svítit osm hodin a nepotřebuje k tomu nic víc než sklenici vody a dvě lžičky soli.

SALt je zkratka pro Sustainable Alternative Lightning (trvale udržitelné alternativní světlo) neboli lampu, která bude krom osvětlení místnosti schopna generovat dostatečné množství energie k nabití chytrého telefonu přes USB port. Lampa je odpovědí na skutečnost, že v současné době žije na Zemi více než miliarda lidí bez přístupu k elektřině. Jejím základem je galvanická baterie, která funguje na principu elektrolytu - obsahuje dvě elektrody, ke kterým se přidává sůl a voda. Jakmile jsou elektrody vloženy do elektrolytu, vzniklá energie spustí LED světlo.

Lampa funguje i na mořskou sůl

Dle slov vývojářů dokáže baterie pracovat osm hodin denně po dobu šesti měsíců. Společnost SALt si k počáteční distribuci a testování lamp vybrala původní obyvatele Filipín, jelikož většina ze 7 000 ostrovů stále čeká na zavedení elektrického proudu. Pro zdejší obyvatele je navíc lampa ideální, protože funguje i s mořskou vodou.

Společnost hodlá svůj výrobek uvést na trh v roce 2016, ale čeká je zručná konkurence, která uvedla podobné řešení - GravityLight je lampa, která pracuje s gravitační silou. Lampa funguje na principu kladky - vše co potřebujete je 12 kg závaží na konci provazu, může to být cokoliv od pytle s pískem po kamení, které posléze zatlačíte dolů pomocí lampy upevněné na druhém konci.

Celý článek na ScienceAlert

Image Credit: SALt

-jk-