časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Tablet pro slepé a zrakově postižené

16. 1. 2017 | TechXplore | techxplore.com

Blitab, tablet s Braillovým písmem, přináší slepým a zrakově postiženým lidem možnost stát se součástí digitální revoluce a zapojit se do vzdělávacího, pracovního a zábavního světa.

Kristina Tsvetanova, zakladatelka společnosti Blitab Technology, uvedla, že nápad na tablet s Braillovým písmem vznikl v její hlavě během studií na vysoké škole. Jeden z jejich slepých spolužáků ji požádal, jestli by ho zapsala na online kurz. Napadlo ji tehdy, jakým způsobem by mu mohla pomoci technologie.

Tablet s Braillovým písmem

Společnost zkonstruovala tablet se 14 řádkovým Braillovým displejem umístěný ve vrchní části zařízení a dotykovou obrazovkou ve spodní části. Součástí tabletu je technologie zahrnující vysoce kvalitní membránu. Tablet také využívá chytrou kapalinu, která vytváří malé bublinky namísto klasického displeje.

Uživatel může tablet kontrolovat hlasem, pokud si chce poslechnout e-knihu nebo stisknutím jednoho tlačítka, které aktivuje tečky a dojde ke změně displeje. Tablet by se měl začít prodávat za cenu 500 dolarů.

Celý článek na TechXplore

Image Credit: Blitab

-jk-