časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Systém extrakce pitné vody z okolního vzduchu

16. 10. 2020 | MIT | www.mit.edu

Výzkumníkům z MIT se podařilo výraznou měrou navýšit účinnost systému pro extrakci pitné vody ze vzduchu pomocí tepla ze slunečního záření a dalších zdrojů.

Nejnovější verze systému, jehož základ tvoří tři roky starý design stejného vědeckého týmu, posouvá proces blíže k praktickému využití jakožto zdroje pitné vody v oblastech s omezeným přístupem k vodě a elektřině. Předchozí verze zařízení úspěšně prokázala, že je možné využít rozdílu teplot uvnitř zařízení ke kondenzaci vody na povrchu absorpčního materiálu. Princip zařízení je veskrze jednoduchý – absorpční materiál v noci zadržuje vlhkost z okolního vzduchu a ráno, po zahřátí sluncem, se voda vypařuje a kondenzuje na sběrné desce.

Extrakce vody ze vzduchu

Předchozí verze zařízení však ke svému provozu vyžadovala speciální materiály zvané kov-organické struktury (MOF), jejichž výroba je nákladná a omezená. Kromě toho vykazovalo nízkou účinnost pro praktické využití. Proto nyní výzkumníci přidali druhý stupeň desorpce a kondenzace a nový absorpční materiál zvaný zeolit, aby dosáhli výrazně vyšší celkové účinnosti zařízení. Konkrétní navýšení účinnosti se odvíjí od mnoha faktorů, ale obecně lze říci, že výkonnost nové verze zařízení je cca dvojnásobná v porovnání s předchozí verzí.

Celý článek na MIT

Image Credit: MIT

-jk-