časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Systém detekce světla by mohl odhalit nejjemnější detaily vzdálených galaxií

10. 7. 2019 | UCLA | www.ucla.edu

Výzkumníci ze Samueli School of Engineering při UCLA vyvinuli ultracitlivý systém detekce světla, jež může posloužit astronomům k detailnímu pozorování galaxií, hvězd a planetárních systémů.

Na rozdíl od podobných technologických řešení, která operují při teplotách blížících se 270 °C, funguje nově vyvinutý systém při pokojové teplotě. Senzory detekují záření v terahertzovém pásmu elektromagnetického spektra, jež obsahuje části dlouhovlnných infračervených a mikrovlnných frekvencí. Systém vytváří dosud nevídaně jasné a detailní snímky a dokáže detekovat terahertzové vlny napříč širokým spektrem, což je minimálně 10násobný přírůstek ve srovnání se současnými technologiemi.

Systém detekce světla

Takové možnosti by mohly v budoucnu umožnit pozorování vzdálených systémů, jež jsou nyní možná pouze s použitím kombinace několika přístrojů. Při zjišťování přítomnosti prvků a molekul – například vody, kyslíku, oxidu uhelnatého a ostatních organických molekul –, skenuje systém danou oblast na přítomnost individuálních spektrálních značek.

Celý článek na UCLA

Image Credit: UCLA

-jk-