časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Syntetický povlak umožňující efektivnější podávání léků

31. 8. 2020 | MIT | www.mit.edu

Výzkumníci z MIT využili trávící enzymy nacházející se v zažívacím ústrojí a nalezli způsob aplikace dočasného syntetického povlaku na vnitřní epitelovou tkáň tenkého střeva. Příkladem využití této metody může být podávání léků nebo prevence vstřebávání konkrétních živin, např. glukózy.

V rámci studia prováděného na prasatech výzkumníci demonstrovali, že mohou tento přístup použít ke zjednodušení procesu podávání léků, který by za jiných okolností vyžadoval komplikované dávkování během celého dne. Podařilo se jim rovněž povlak modifikovat tak, aby uvolňoval enzym laktázu, který pomáhá pacientům lépe trávit laktózu, tedy disacharid označovaný také jako mléčný cukr, a současně blokovat vstřebávání glukózy. Tento přístup by mohl v budoucnu posloužit k léčbě cukrovky či obezity.

Syntetický povlak

Epitelová tkáň se skládá z polymeru tvořeného molekulami dopaminu, který lze požít v kapalné podobě. Jakmile se roztok dostane do tenkého střeva, molekuly se reakcí uspíšenou trávícím enzymem přeskupí a vytvoří polymer. Výzkumníci ukázali, že povlak je odbourán přirozeným procesem cca 24 hodin po zavedení do tenkého střeva.

Celý článek na MIT

Image Credit: MIT

-jk-