časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Svítící barvivo jako základ pro tekuté baterie

18. 11. 2016 | University at Buffalo | www.buffalo.edu

Výzkumníkům z Buffalské univerzity se podařilo identifikovat fluorescenční barvivo zvané BODIPY, které by mohlo posloužit jako ideální materiál pro ukládání energie v dobíjitelných tekutých bateriích.

BODIPY je zkratka pro bor-dipyrromethene, tekutinu, která ve tmě fluoreskuje. Vlastnosti podporující skladování energie jsou však méně viditelné. Podle výzkumu provedeného týmem z Buffalské univerzity má barvivo neobvyklé chemické vlastnosti, které z něj činí ideální řešení: akumulace energie a přenos elektronů. K uchování a vydávání energie potřebují baterie právě tyto vlastnosti a BODIPY je v tomto ohledu výborným řešením.

Fluoreskující barvivo pro tekuté baterie

V rámci testů se prokázalo, že nový typ baterie pracuje velmi efektivně a vykazuje dlouhou životnost. Test probíhal na baterii s cyklem 100 nabití a vybití.

Testovací baterie jsou v podstatě dvě nádrže naplněné tekutinou, izolované různými bateriemi. Při nabíjení nebo vybíjení baterie se elektrony získané z jedné nádrže přemístí do druhé nádrže a generují elektrický proud, který může teoreticky napájet zařízení od velikosti svítilny až po celý dům. K dobití baterie může být použita solární, větrný nebo jiný energetický zdroj, který přenese elektrony zpět do původní nádrže.

Celý článek na University at Buffalo

Image Credit: Douglas Levere

-jk-