časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Světová premiéra české robotické ruky pro navíjení elektromotorů v Berlíně

5. 6. 2019 | SOPO, s. r. o. | www.sopo.cz

Světovou premiéru na prestižním elektrotechnickém veletrhu CWIEME, který se konal v Berlíně od 21. do 23. 5. 2019, zažila robotická ruka pro navíjení elektromotorů české firmy SOPO.

robotická ruka pro navíjení elektromotorů české firmy SOPO
Robotická ruka pro navíjení elektromotorů firmy SOPO

Robotickou ruku v Berlíně představila společnost SOPO s.r.o. z Modletic u Prahy. Špičkovou technologickou novinku na českém stánku pokřtil velvyslanec České republiky v Berlíně Tomáš Jan Podivínský, který při této příležitosti v nadsázce poznamenal, že Karel Čapek by měl radost z nového přírůstku do české robotické rodiny.

Premiéra v Berlíně je velmi cenná hlavně tím, že české firmy patří v oblasti elektrotechnického průmyslu technologicky k evropské špičce a Německo, kde roční obrat v elektroprůmyslu dosahuje 180 mld. EUR, je pro ně nejdůležitějším exportním trhem.


Slavnostní přestřižení pásky při inauguraci české robotické ruky v Berlíně

Česká firma SOPO, která patří k evropským lídrům v oblasti výroby elektromotorů, od letošního roku ztělesňuje trend zavádění automatizace a robotizace do českého průmyslu. Ve spolupráci s předním švýcarským výrobcem robotů Stäubli za 6 měsíců úspěšně vyvinula inovativní robotickou ruku TX2/SOPO.

„Díky této robotické ruce bude výroba elektromotorů a navíjených komponentů vysoce přesná, bez nutnosti pravidelné kalibrace a to při dosažení nižších nákladů na údržbu zařízení,“ popisuje Vladimír Olmr, jednatel společnosti SOPO. Od zavedení robota do výrobních procesů si firma slibuje zefektivnění kusové i sériové výroby a upevnění technologické pozice na trhu.

Na stánku České republiky se vedle firmy SOPO s.r.o. prezentovaly společnosti ELEKTROPORCELÁN a.s., P&V Elektronic spol. s r.o., PZK BRNO a.s. a SILENT- CZECH spol. s r.o.

Autor: P. Jaroš, Velvyslanectví České republiky v SRN


SOPO, s. r. o., Modletice 19, 251 01 Říčany
tel.: +420 323 637 444
e-mail: info@sopo.czwww.sopo.cz