časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Startuje hlasování o nejlepší ekologický projekt tohoto roku. E.ON Energy Globe představil finalisty

2. 7. 2021 | E.ON Česká republika, s.r.o. | www.eon.cz

Česko hledá nejlepší ekologický projekt tohoto roku a každý může svým hlasem rozhodnout o tom, který se stane tím nejlepším. Odstartovalo hlasování v letošním ročníku soutěže E.ON Energy Globe. Z téměř tří set došlých nominací vybrala odborná porota deset finalistů v pěti kategoriích. Za třináct let fungování soutěže v Česku už lidé nominovali téměř 3 300 projektů.

„Téma udržitelnosti, klimatické změny a postoje k životnímu prostředí rezonuje celou společností. Vždyť naším jednáním už teď rozhodujeme, v jakém stavu zemi předáme dalším generacím. Pokud se podíváte na nové logo soutěže E.ON Energy Globe, tak téma hodinek tam není náhodou. Je opravdu nejvyšší začít měnit náš přístup a způsob, jakým zemi spravujeme. V E.ONu si tohle všechno moc dobře uvědomujeme a snažíme se o to, abychom v naší společnosti směrem k přírodě jednali udržitelně a přívětivě. Ekologie a udržitelnost jsou pro nás velká témata. V byznysu i interně,“ říká Claudia Viohl, generální ředitelka společnosti E.ON v České republice.

V letošním roce se soutěží v pěti hlavních kategoriích Země, Oheň, Voda, Vzduch a Iniciativa. „Z nich vzejde celkový vítěz soutěže, který se pak bude moci zúčastnit světového finále,“ upozorňuje koordinátorka soutěže Vladimíra Gláserová ze společnosti E.ON.

Odborná porota, ve které nechyběli ani zástupci Akademie věd České republiky, vybírala dva nejlepší počiny zaměřené na úsporu energií a ochranu přírody v každé z hlavních kategorií. Jednomu ze dvou nominovaných projektů mohou nyní lidé poslat svůj hlas. (Přehledný výčet a popis projektů najdete níže v tiskové zprávě). Celkového vítěze soutěže letos vybere stejně jako v loňském roce široká veřejnost. Hlasování potrvá do konce srpna letošního roku a lidé mohou hlasovat na webu www.energyglobe.cz nebo na nativních formátech mediálního partnera Seznam.cz

„I v letošním roce přišlo velké množství skvělých nápadů, ze kterých bylo těžké vybrat právě deset finálových účastníků. Sám jsem zvědavý, který z projektů nejvíce zaujme veřejnost. Změnily jsme i hlavní kategorie podle toho, jaký problém dané projekty řeší,“ říká člen odborné poroty Bedřich Moldan, zástupce ředitele Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy v Praze.

V letošním roce soutěž představuje řadu novinek. V první řadě změnila logo, ve kterém hodiny upozorňují na fakt, že je ještě čas s klimatem něco dělat, ale už ho není tolik. Nově také slavnostní vyhlášení nebude v České televizi, ale v rámci třech open-air festivalů. Jich se budou lidé moci zúčastnit anebo budou přenášeny živě na webových stránkách www.seznam.cz. „Změnili jsme tento koncept právě proto, aby lidé mohli dostat možnost se vyhlášení zúčastnit. Festivaly, jejichž součástí budou i koncerty, proběhnou během září. Na každém z nich se vyhlásí vítězové dvou kategorií a celá série vyvrcholí akcí v Praze, kde bude vyhlášen i absolutní vítěz letošního ročníku,“ dodává Vladimíra Glaserová.

Druhou novinkou je pak fakt, že každý z finálových projektů bude mít svého patrona, známou tvář, která ho bude soutěží provázet a propagovat. Do soutěže se tak zapojili například Barbora Jánová, Matouš Ruml, Veronika Khek Kubařová, Miroslav „Meky“ Žbirka, Ondřej Brzobohatý, Emma Smetana, Hana Vágnerová, Matěj Ruppert a Berenika Kohoutová.


Finalisté 13. ročníku ekologické soutěže E.ON Energy GLobe a Claudia Viohl, CEO skupiny E.ON v ČR

 

Vítěz získá dodávku elektrické energie na rok zdarma

Na vítěze jednotlivých kategorií čekají zajímavé ceny. Ten absolutní pak dostane roční dodávku elektrické energie od společnosti E.ON Energie zdarma. Vítěz každé kategorie stejně jako celkový vítěz získá původní české hodinky značky PRIM od společnosti Elton hodinářská z Nového Města nad Metují. Vítěz kategorie Země získá voucher v hodnotě 50.000 CZK od hobby marketu Hornbach, vítěz kategorie Oheň pak získá plynový kondenzační kotel E.ON, který věnuje společnost Duko Hlinsko. V kategorii Voda získá vítěz poukaz v hodnotě 100.000 CZK od společnosti Ptáček velkoobchod a vítěz kategorie Vzduch pak bude moci vyhrát klimatizaci De Dietrich od společnosti BDR Thermea CZ. Oceněn bude i nejlepší projekt v kategorii Iniciativa, který získá inkubaci projektu od Impact Hubu v hodnotě 300 tisíc korun. Zkrátka nepřijdou ani hlasující. Ze všech vylosujeme několik výherců, kteří dostanou dárky od partnerů soutěže.

 

Kdo se uchází o přízeň veřejnosti?

V kategorii Země odborná porota ocenila projekt pasivního domu s pečovatelskou službou Domov Podhradí v Týnci nad Cidlinou. Jde o velkou pasivní dřevostavbu domova pro seniory, která zaujme příjemným napojením na své okolí. Komunitní dům využívá obnovitelné zdroje energie, stavbu doplní permakulturní zahrada a park. O prvenství bude v této kategorii usilovat také první uhlíkově neutrální chytrá městská čtvrť v České republice. Předkladatelem projektu Chytré Líchy je město Židlochovice a nabízí se v něm moderní kombinace chytrého a energeticky úsporného bydlení s důrazem na ekologickou udržitelnost.

Kategorie Oheň představuje ve finálové dvojici projekt tepelné izolace z recyklovaného papíru šetřící lesy i energie. Společnost CIUR patří ke světové špičce v recyklování papíru a výrobě celulózových vláken. Ročně zpracovává více než 50 000 tun papírového odpadu, který přeměňuje na několik desítek nejrůznějších výrobků. Výrobní program firmy je příkladem takzvané upcyklace, kdy se nejrůznější odpadní suroviny a použité výrobky přeměňují na nové a hodnotnější produkty, například na tepelně izolační materiály na bázi celulózových vláken. Vedle toho se o přízeň veřejnosti bude ucházet i projekt ekologického průlomu v oblasti potisku textilií. Hlavní náplní činnosti Pikto Digital je především vývoj a výroba technologických zařízení na úpravu metrového textilu, které bez problému zvládnou nahradit současné textilní stroje ve všech výrobních fázích digitálního pigmentového potisku. Umí zajistit všechny procesy, které jsou potřebné pro úspěšnou a kvalitní výrobu potištěné látky a přitom spotřebuje o 70 % méně elektrické energie a o 30 % méně substrátů na úpravu látky, a především při tom nespotřebovává ani neznečišťuje žádnou vodu.

V kategorii Voda se do finálové dvojice dostal projekt zelených pásů do kolejiště, které snižují hluk a emise. Patentovaná technologie české společnosti Brens Europe umožňuje osadit tramvajové pásy ve městech vegetací. Tím se nejen sníží hluk a vibrace z městské dopravy, ale také zachytí prach a dešťová voda. Zelený pokryv tramvajových tratí se úspěšně využívá například v Ostravě nebo v Košicích. V příštím roce přibydou realizace v Olomouci a Plzni. Druhým z finalistů je aplikace chránící stromy před uschnutím. Předkladatelem nové aplikace pomáhající zachovat města plná zdravých, neusychajících stromů, je ClimaCare. Aplikace neustále počítá, jaké množství vody potřebuje každý jednotlivý strom, a motivuje uživatele k akci. K zalévání doporučuje pouze takzvanou použitou vodu, kterou je možné získat například při umývání ovoce či zeleniny. V Česku je tímto způsobem chráněno již více než 100 000 stromů.

Studentský startup Luftio, který vyvinul chytrou krabičku, jenž monitoruje kvalitu vzduchu ve firmách, ve školách a domácnostech je prvním nominovaným projektem v kategorii Vzduch. Právě kanceláře se totiž často potýkají s vysokou koncentrací oxidu uhličitého a těkavých organických látek ve vzduchu, což snižuje psychickou pohodu a soustředěnost zaměstnanců. Ti pak mohou informace o kvalitě vzduchu v kancelářích sledovat ve stejnojmenné aplikaci na svých mobilních telefonech. Stejnou šanci uspět mají i dobrovolníci, kteří sbírají a prezentují fakta o klimatické změně. Fakta o klimatu je projektem, který pomáhá kultivovat diskusi o klimatické změně.

V kategorii Iniciativa uspěl u odborné poroty projekt, který se zabývá sbíráním kuchyňského oleje a šetří tím odpadní potrubí. Projekt Třídímolej.cz, jehož předkladatelem je společnost Trafin oil ukazuje, že všechny potravinářské oleje a tuky používané v domácnosti je možné recyklovat a znovu použít. Jeho soupeřem je spolek nadšenců, který oživuje dvory, vnitrobloky i sousedské vztahy. Spolek Vnitrobloky Bieno pomáhá zlepšit život v městských čtvrtích. V rámci svých aktivit zaměřených na zmírnění dopadu klimatických změn učí sousedy komunikovat a vytvořit společně funkční prostor, v němž mohou trávit volný čas.

 

O soutěži E.ON Energy Globe

Soutěž E.ON Energy Globe je nejvýznamnější české ocenění v oblasti ekologie. Jedná se o mezinárodní soutěž (Energy Globe Award), kterou v České republice již od roku 2008 pořádá energetická společnost E.ON. V rámci soutěže jsou oceňovány projekty a inovativní nápady v oblasti životního prostředí a úspor energií. Za dobu své existence soutěž přilákala už více než tři tisíce projektů. Vítěz české soutěže pak zastupuje Českou republiku na světovém finále. Více informací o soutěži najdete na webu www.energyglobe.cz.

Tiskové materiály E.ON Česká republika