časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Stane se nový technologický standard základem pro elektroniku budoucnosti?

25. 1. 2018 | Phys.org | www.phys.org

Výzkumníci University of Southampton objevili nový způsob znásobení schopností nové nanotechnologie, která by mohla stát u zrodu nové generace elektroniky.

Ve své studii zveřejněné v odborném časopise Scientific Reports výzkumníci popisují, jak posunuli vlastnosti memristoru – jednodušší a menší alternativy tranzistoru se schopností změny odporu a ukládání více stavů paměti najednou – na novou výkonnostní úroveň díky přizpůsobení jednoho z jeho klíčových materiálů.

Nový technologický standard

Memristory se mohou stát klíčem ke vzniku nového typu elektroniky. Mezi jejich výhody patří menší velikost a jednodušší forma ve srovnání s tranzistory, nízká spotřeba energie a schopnost uchovávat data  zapamatováním“ množství nábojů, které jimi prošly – což může potenciálně vést k vývoji počítačů se schopností okamžitého zapínání a vypínání bez ztráty dat.

Výzkumníci University of Southampton předvedli schopnosti nové technologie tak, že úspěšně uložili až 128 zjistitelných stavů paměti na jedno přepnutí, což je téměř čtyřikrát víc než dosud naměřené hodnoty.

Celý článek na Phys.org

Image Credit: Rob Lambert/Unsplash

-jk-