časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Spotřeba elektřiny v Česku v prvním kvartále meziročně stoupla

29. 4. 2021 | ČEZ, a. s | www.cez.cz

Spotřeba elektřiny v Česku roste i přes pokračující pandemii koronaviru. Za první letošní čtvrtletí se meziročně zvýšila o 4 procenta. Rostla ve všech třech prvních měsících letošního roku, nejvíce v březnu, a to o více než 7 procent. Loňský březen byl prvním měsícem, který ovlivnila celostátní pandemická opatření. Čísla vyplývají ze statistik ČEZ Distribuce. Distribuční území Skupiny ČEZ pokrývá zhruba 5/8 území České republiky, tudíž jsou tato data dobrým indikátorem vývoje spotřeby v celé ČR.

V loňském roce spotřeba v Česku mírně klesla, od začátku letošního roku už ale opět roste. Zvýšila se meziročně v lednu, v únoru i v březnu. Vyšší je samozřejmě spotřeba domácností, protože lidé dnes ve velké míře pracují z domova. Potěšující ale je, že vidíme jen mírně nižší meziroční spotřebu u podniků, což naznačuje, že se ekonomická aktivita vrací k normálu,“ říká předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

1Q (meziročně)

Domácnosti

Velkoodběratelé

Maloodběr

Celkem

+15,9 %

-1,6 %

+0 %

+4,2 %


Růst spotřeby byl na začátku roku ovlivněn také letošní silnější zimou, ale spotřeba byla vyšší i po teplotním očištění, konkrétně o 1 procento.

„Vůbec nejvíc se zvedla spotřeba v Česku v březnu, což je logické. Loni právě tento měsíc odstartovala protipandemická opatření a začala se zavírat ekonomika. Teď je vidět změna - meziročně se na našem distribučním území v tomto měsíci zvýšila spotřeba o více než 7 procent,“ vysvětluje generální ředitel ČEZ Distribuce Martin Zmelík. 

Březen (meziročně)

Domácnosti

Velkoodběratelé

Maloodběr

Celkem

+13,3 %

+5,2 %

+1,6 %

+7,3 %

Tiskové materiály ČEZ