časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Společnost iRobot představila nový model robota s vizuálním mapováním a navigací

18. 9. 2015 | IEEE Spectrum | spectrum.ieee.org

Není žádnou novinkou, že společnost iRobot vyvíjí roboty s integrovaným bezdrátovým ovládáním a inteligentní navigací založenou na systému vizuální lokalizace a mapování zvanou VSLAM.

iRobot nyní představil nový model Roomba 980, který v sobě spojuje všechny inovace: bezdrátovou komunikaci, dálkové ovládání pomocí aplikace v chytrém telefonu a především technologii VSLAM, díky které se robot bez problémů pohybuje po okolí a dokáže uklidit větší prostory. Nový model Roomba 980 je vybaven kamerou, kterou robot využívá k orientaci použitím systému VSLAM. Díky efektivnější navigaci teď robot dokáže uklidit celé patro s několika místnostmi.

iRobot Roomba 980 se systémem VSLAM

Robota lze napojit na vaši domácí síť a stáhnout si aplikaci iRobot pro iPhone nebo Android, se kterou můžete nastavit, kdy přesně má robot začít uklízet (výzkum dokázal, že používání ovládání na těle robota je pro uživatele složité). Aplikace vám také sdělí základní informace o robotovi a pomůže v případě, že nastanou potíže. Lze v ní také nastavit např. to, jak se má robot zachovat v případě, že je naplněna jeho nádoba na smetí.

Na těle robota je umístěna kamera směřující dopředu, která snímá prostor před sebou v úhlu 45 stupňů. Systém VSLAM je způsob, jakým lze vybudovat dynamickou mapu a zároveň si uchovat data o aktuální pozici. K vytvoření mapy si kamera místnost „vyfotí“ a software robota na obrázku hledá výrazné body.

Celý článek na IEEE Spectrum

Image Credit: iRobot

-jk-