časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Společnost ČEPS může nakládat s utajovanými informacemi

26. 10. 2017 | ČEPS, a.s. | www.ceps.cz

Pořadové číslo jedna má certifikát, který obdržel provozovatel elektroenergetické přenosové soustavy a který společnosti ČEPS umožňuje zpracovávat dokumenty obsahující utajované informace. Osvědčení obdržela společnost od letos v srpnu vzniklého Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost.

Certifikát potvrzuje, že společnost může nakládat s utajovanými informacemi, a to do stupně Vyhrazené. Vyzrazení takového dokumentu by mohlo znevýhodnit zájmy České republiky.

„Proces certifikace je náročný. Proto nás těší, že naše postupy úřad ocenil a osvědčení nám vydal. Pro stát chceme být partnerem, a proto i jako subjekt kritické infrastruktury musíme být připraveni na zpracovávání takovýchto typů informací,“ říká Jan Kalina, předseda představenstva ČEPS, a.s.

Provozovatel přenosové soustavy úzce spolupracuje především s Ministerstvem průmyslu a obchodu, které vykonává akcionářská práva společnosti, a také Energetickým regulačním úřadem. Velmi pravděpodobně se tedy může stát příjemcem utajovaných informací. Zpracování takového dokumentu probíhá na pro tento účel speciálně vyhrazených počítačích. Ty musí být nastavené přesně podle požadovaných parametrů (např. nesmí být možné se skrze ně připojit na internet). Proces certifikace trval asi půl roku a  zahrnoval kromě dodání příslušné dokumentace i procesní testy a kontrolu z úřadu přímo na místě. Do speciálně upravené místnosti pak mají přístup pouze pověřené osoby, které musejí mít také prověrku minimálně na stupeň Vyhrazené.

Platnost certifikátu na stupeň utajení Vyhrazené je pět let. Společnost ČEPS má certifikaci do 30. září 2022.