časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Špenát: Nová příměs pro zvýšení výkonnosti katalyzátorů?

21. 10. 2020 | American University | www.american.edu

Špenát, listová zelenina plná cenných živin, nedodává energii pouze lidem. Dle nejnovějšího výzkumu chemiků z Americké univerzity ve Washingtonu v sobě ukrývá potenciál jakožto pohonný materiál pro palivové články.

Oxidoredukční reakce je jedna ze dvou typů reakcí probíhajících v palivových článcích a kov-vzduchových bateriích a obvykle je označována za viníka limitujícího celkový energetický výstup zařízení. Výzkumníci již dlouhou dobu věděli, že konkrétní materiály na bázi uhlíkových vláken dokáží katalyzovat reakci, avšak tyto katalyzátory se svou účinností ne vždy vyrovnají tradičním katalyzátorům na bázi platiny. Výzkumníci z Americké univerzity proto dlouho hledali levnou a méně toxickou výrobní metodu za použití přírodních materiálů.

Špenát jako přísada do katalyzátorů

Jejich pozornost nakonec upoutal právě špenát. Nyní se jim podařilo vytvořit a otestovat katalyzátory využívající uhlíkové nanostruktury s příměsí špenátu. Uhlíkové nanostruktury se mohou pochlubit tloušťkou pouhých několika nanometrů. Při výrobě těchto nanostruktur využili výzkumníci několik metod včetně odšťavnění a vysušení špenátu mrazem nebo rozdrcení pomocí hmoždíře na jemný prášek. Výslednou hmotu smíchali s uhlíkovými vlákny a přidali dusík pro lepší výkonnost. Následná měření prokázala, že katalyzátory na bázi špenátu vykazují vyšší účinnost ve srovnání s katalyzátory na bázi platiny.

Celý článek na American University

Image Credit: Unsplash

-jk-