časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Sony uvádí na trh snímače se zabudovanou podporou umělé inteligence

15. 5. 2020 | PetaPixel | www.petapixel.com

Společnost Sony, gigant na poli zábavní techniky a spotřební elektroniky, uvádí na trh novinku v podobě snímačů IMX500 a IMX501 určených pro průmyslový trh. To by samo o sobě nebylo tak zajímavé, kdyby se všaknejednalo o první snímač na světě se zabudovaným čipem DSP (Digital Signal Processor), dedikovaným pro výpočty systémů umělé inteligence.

Dle vyjádření zástupců Sony jsou inteligentní snímače schopné zpracování snímků a odesílání metadat při vysokých rychlostech. Obě varianty snímačů lze spárovat s cloudem, zabudovaná podpora umělé inteligence se následně postará o snížení odezvy při přenosu dat, minimalizaci narušení soukromí (zpracováním snímků lokálně přímo na snímači), snížení spotřeby energie a nákladů na komunikaci.

Snímače sony s umělou inteligencí

Tajemství snímačů se ukrývá v novém designu, který kombinuje pixelový čip s logickým obvodem, na jehož bedrech leží analýza snímků pomocí umělé inteligence a jejich následné zpracování. IMX500 je momentálně k dispozici za cca 2400 Kč, očekávané datum uvedení verze IMX501 na trh je červen letošního roku. Cena se bude pohybovat kolem 4800 Kč.

Celý článek na PetaPixel

Image Credit: Sony

-jk-