časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Solární článek, který mění CO2 a sluneční světlo na palivo

29. 7. 2016 | UIC | news.uic.edu

Výzkumníci z University of Illinois at Chicago navrhli potencionálně revoluční solární článek, který levně a efektivně mění oxid uhličitý přímo na uhlovodíkové palivo. A potřebuje k tomu pouze dostatek slunečního světla.

Na rozdíl od dnes používaných solárních článků, které mění sluneční světlo na elektřinu, jež musí být následně skladována v těžkých bateriích, pracuje toto zařízení na principu fotosyntézy. Mění totiž oxid uhličitý z atmosféry na palivo a řeší hned dva problémy naráz. Solární farma složená z takových „umělých listů” by mohla odstranit nezvykle velké množství oxidu uhličitého z atmosféry a efektivně produkovat palivo.

Skrývá se v solárním článku, který mění CO2 na palivo, potenciál

Zatímco rostliny vytváří palivo ve formě cukrů, postup vytvořený výzkumníky produkuje synplyn, tedy syntetický plyn - směs plynného vodíku a kysličníku uhelnatého. Synplyn může být spálen přímo nebo se může konvertovat na naftu či jiné uhlovodíkové palivo. Schopnost proměny CO2 na palivo za cenu srovnatelnou s galonem benzínu by potencionálně změnila způsob, jakým využíváme fosilní paliva.

Technologie může být přizpůsobena nejen pro průmysl operující ve velkém měřítku, jako pro solární farmy, ale také pro méně náročnější aplikace. V budoucnu by mohla dokonce pomoci při kolonizování Marsu, jehož atmosféru tvoří z většiny oxid uhličitý. Pokud se tedy na planetě podaří nalézt dostatečné zásoby vody.

Celá zpráva na UIC

Image Credit: UIC

-jk-