časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Skinflow: měkká robotická kůže na bázi přenosu kapalin

14. 6. 2019 | TechXplore | www.techxplore.com

Výzkumníci z Bristol Robotics Laboratory a Bristolské univerzity vyvinuli nový senzor pro měkkou robotickou kůži fungující na principu přenosu tekutin. Tento senzor, prezentovaný na Mezinárodní konferenci IEEE o měkké robotice (RoboSoft), nabízí zajímavé možností využití v mnoha vědních oborech od robotiky po virtuální realitu.

„Integrace senzorů do robotických rukou je obtížný úkol, jelikož to často vyžaduje vtěsnání většího množství součástek do omezeného prostoru,“ uvedl pro TechXplore Gabor Soter, jeden z výzkumníků provádějících studii. „Naším cílem bylo přenést smyslové signály do ostatních částí těla, jež nabízejí více možností pro uložení potřebných komponent pro hardware.“

Robotická kůže

Skinflow, jak senzor výzkumníci nazvali, je z části inspirován biologickými mechanismy pozorovanými u pavouků. Pavouci mají schopnost přenášet hydraulický tlak do různých částí těla a využít tuto výhodu ke svému prospěchu. Jinými slovy dokáží generovat tlak ve svém těle a přenést tuto energii do nohou za účelem pohybu.

Celý článek na TechXplore

Image Credit: University of Bristol

-jk-