časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Síla robotů na veletrhu HANNOVER MESSE 2018

14. 4. 2018 | Deutsche Messe AG | www.hannovermesse.de

Ve dnech 23. až 27. dubna se v rámci HANNOVER MESSE 2018 koná pět veletrhů, které podrobně představí digitalizaci výroby a energetické systémy – Integrated Automation, Motion & Drives, Digital Factory, Energy, Industrial Supply a Research & Technology. Souběžně proběhne veletrh CeMAT, vedoucí světový veletrh pro intralogistiku a supply chain management. Partnerskou zemí veletrhu HANNOVER MESSE 2018 je Mexiko.

Bez robotů a dopravních systémů bez řidiče si v současnosti moderní výrobu nelze představit. Ve spolupráci člověk–stroj jsou nastavována neustále nová měřítka. Také pokračuje trend, kdy si stále více malých a středně velkých podniků pořizuje cenově výhodná a flexibilní řešení s využitím robotů.

Spektrum řešení pro Průmysl 4.0 oboru robotiky je obrovské. Tato oblast je proto přitažlivá pro všechny návštěvníky veletrhu. Celý zpracovatelský průmysl zlepšuje procesy a výsledky své výroby prostřednictvím integrace průmyslových robotů, mobilních robotů, dopravních systémů bez řidiče nebo průmyslového zpracování obrazu. Inovace jako senzitivní technika a skutečnost, že kolaborativní systémy už nevyžadují žádné fyzické zajištění, neustále rozšiřují možnosti jejich zavedení.

Roboty mohou místo člověka vykonávat monotónní, těžké nebo nebezpečné práce. Jejich využití se už prosadilo v mnoha oblastech hospodářské činnosti, v průmyslové výrobě, údržbě, logistice nebo v zemědělství. Inteligentní robot se vyznačuje tím, že vnímá své okolí a reaguje na něj. Může tak provádět komplexní úkoly, např. uchopovat neznámé objekty a přitom při bezpečné interakci s člověkem flexibilně jednat.

Inteligentní roboty k tomu potřebují senzory, které jim zprostředkují informace o jejich okolí. Tak jako člověk využívá současně různé smysly a v mozku spojuje vjemy do celkového obrazu, musí být i inteligentní robot schopen prostřednictvím tzv. multimodální senzoriky simultánně zachycovat různé fyzikální události a vyhodnocovat je. Stacionární a mobilní roboty jsou k optickému vnímání okolí často vybaveny 2D nebo 3D kamerami a laserovými skenery. Přesnost těchto optických systémů je mnohdy nepříznivě ovlivněna špatnými světelnými podmínkami nebo objekty, které je zakrývají.

Doplňkové senzory na ramenech a chapadlech robotů většinou plní jednu funkci. Detekují buď pohyby přiblíženého objektu, nebo dotyky ve formě tlaku. U kapacitních taktilních senzorů přiblížení, které byly vyvinuty v Ústavu technologií v Karlsruhe (KIT – Karlsruher Instituts für Technologie), jsou obě funkce spojeny. Roboty vnímají jak pohyby, tak dotyky, v případě potřeby i obojí současně.


Bezplatná elektronická vstupenka pro čtenáře časopisu ELEKTRO

Časopis ELEKTRO, který vydává nakladatelství FCC PUBLIC, je mediálním partnerem mezinárodního veletrhu HANNOVER MESSE 2018 a pro své čtenáře nabízí exkluzivně bezplatné elektronické vstupenky (eTickets).

Postup pro získání bezplatné permanentní elektronické vstupenky (eTicket) k návštěvě veletrhu HANNOVER MESSE 2018: Kliknutím na odkaz: https://www.hannovermesse.de/ticketregistration?oca6u se dostanete přímo k registračnímu formuláři, přes který si elektronickou vstupenku (eTicket) zaregistrujete/aktivujete. Po zaregistrování/aktivaci obdržíte od veletržní správy Deutsche Messe v příloze e-mailu v souboru PDF osobní vstupenku na Vaše jméno, kterou si vytisknete ve formátu A4 na tiskárně počítače a předložíte ji při vstupu na výstaviště. Další informace k registraci vstupenek jsou k dispozici na internetové stránce: 
http://www.hannovermesse.de/en/get-tickets


Vyšlo v časopise Elektro č. 3/2018 na straně 85. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.