časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Signal Festival láká na doprovodný program. Ten poručí i větru, dešti

4. 10. 2019 | Signal Festival | www.signalfestival.com

Sedmý ročník Signal Festivalu, který proběhne od čtvrtka 10. do neděle 13. října 2019, si kromě téměř dvaceti instalací od českých a zahraničních autorů připravil i bohatý doprovodný program. Ten je rozdělen do čtyř hlavních částí: Signal Transmit, Signal Kids, Signal Cinema a Signal Walks. Kromě toho bude v kostele U Salvátora opět k vidění jedinečné propojení hudby a světelného umění, tentokrát od čtveřice mladých umělců, kteří pod střechou kostela vytvoří bouřkový mrak a přenesou návštěvníky festivalu mimo realitu pražských ulic.


(Foto: Jiří Šeda)

Signal Transmit má za cíl skrze panelové diskuse seznámit návštěvníky s vybranými umělci letošního festivalu a zároveň se hlouběji zaměřit na festivalové téma revoluce i její možné podoby. Během sobotního odpoledne na krásné půdě Werichovy vily nabídne Signal Transmit návštěvníkům zdarma tři po sobě jdoucí panelové diskuse, věnující se tématům revoluce v umění, ve vědě a technologiích a ve společnosti s odkazem na 30 let od sametové revoluce. Mezi hosty diskuzí bude například architektka Eva Jiřičná nebo umělci Federico Díaz a Andrej Boleslavský. Signal Transmit zahrnuje také jedinečný hudební piknik, který proběhne v Nosticově zahradě. Slavný německý label současné elektronické hudby Giegling zde předvede speciální vystoupení mezi svými kinetickými díly.

 
(Foto: Evey Taylor)

Signal Kids je dvouhodinový program pro děti od 7 do 12 let v pátek a v sobotu v podvečer. Podrobněji je seznámí s vybranými instalacemi během procházky po festivalových lokacích. Mezi ně patří interaktivní projekce od slovenského digitálního umělce Andreje Boleslavského v zahradě Artisème Design Store & Art Garden na Malé Straně. Další instalací zaměřenou na dětského návštěvníka festivalu je videomapping na základní školu na Lyčkově náměstí od italského studia ILLO, které malé diváky hravým způsobem provede různými obdobími české novodobé historie. Děti si za asistence lektorů vyzkouší výtvarně-světelnou tvorbu. Užijí si tak jedinečnou atmosféru festivalu a společně rozsvítí své okolí vlastnoručně vyrobenými světelnými kostýmy. Jako světlonoši vstoupí do interakce se zářícími sochami a společně vytvoří jedinečnou instalaci. Program společně se Signal Festivalem zajišťuje vzdělávací platforma Máš umělecké střevo?

Signal Cinema je nový projekt Signal Festivalu, který formou filmových projekcí seznamuje diváky s tvorbou nejvýznamnějších světových digitálních či audiovizuálních umělců, s občasnými tematickými přesahy do veřejného prostoru a ekologie. Sérii filmových promítání zahájí unikátní světová premiéra španělského dokumentu Visualist, Those Who See Beyond v kině Světozor v neděli odpoledne. Mezi umělci, s nimiž jsou v dokumentu vedeny rozhovory, je i ředitel Signal Festivalu, Martin Pošta.


(foto: Marek Madenský)

Signal Walks jsou nedělní komentované procházky s kurátory festivalu, které účastníkům přiblíží vznik díla, výběr umělců i samotný proces vytváření festivalu a kurátorskou činnost.

Stejně jako loni i letos chystá Signal unikátní projekt v pražském kostele U Salvátora. Čtyři mladí umělci, Tereza Bartůňková, Oliver Torr, Ondřej Merta a Štěpán Hejzlar, představí skrz audiovizuální instalaci s živou varhanní hudbou simulaci počasí v interiéru. Ústředním objektem je mrak vytvořený z kouře, který se bude pomocí světel a fyzikálních procesů měnit a vytvářet ve spojení s hudbou střídající se nálady. Ty divákům zprostředkují nadpozemský zážitek, podobný přirozeně vytvořeným přírodním úkazům. Tato půlhodinová performance proběhne každý den pouze čtyřikrát, a to vždy v každou celou hodinu (v 19., 20., 21. a 22. hodinu). Instalace je součástí festivalové trasy na Starém Městě a nese název Signal Soundscape: Inner Land Study I.

Kapacita doprovodného programu je omezená, informace o registraci na doprovodný program najdete na www.signalfestival.com.

 

Signal Transmit
Diskuze / Werichova vila / sobota 12. 10. od 15:00
Piknik na planetě Giegling / Nosticova zahrada / sobota 12. 10. 2019 od 15:00

Signal Kids
Karlínské náměstí / pátek 11. 10. od 19:00 do 21:00
České muzeum hudby / sobota 12. 10. od 19:00 do 21:00

Signal Cinema
Kino Světozor / neděle 13. 10. od 16:00

Signal Walks
Klementinum / neděle 13. 10. od 19:00 do 22:00
Main Point Karlín / neděle 13. 10. od 19:00 do 22:00