časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Siemens Xcelerator dokáže vytvořit dokonalou surfařskou vlnu

16. 8. 2021 | Siemens, s. r. o. | www.siemens.cz

Na moři nejlepší surfařské vlny tvoří sama příroda. V bazénech společnosti Surf Loch se propojily dlouholeté surfařské zkušenosti s pokročilými technologiemi Siemens, aby bylo možné ty nejlepší vlny napodobit. Unikátní propojení hardwaru a softwaru nabízí skvělý surfing kdekoliv na světě a z bazénů s vlnami se stává rentabilní investice.

Siemens Xcelerator dokáže vytvořit dokonalou surfařskou vlnu

Tom Lochtefeld ze společnosti Surf Loch odjakživa snil o vybudování surf arény, kde by surfaři měli pocit, že jezdí na skutečné vlně. K vytvoření dokonalých vln potřeboval Lochtefeld, technologii, která by ovládala různé prvky, jako jsou síla a načasování proudu vody – to vše umístěné přímo v bazénu s vlnami. Nakonec to byly zkušenosti a znalosti společnosti Siemens a portfolio Xcelerator, které umožnily společnosti Surf Loch naprogramovat, vytvořit a optimalizovat vlastní továrny na vlny.

„Když jsem začínal, surfování bylo hodně v ústraní. Potřebujete trh, abyste vytvořili hodnotu, která přiměje společnost investovat do softwaru a moderních strojů. A tak to byla kombinace těchto prvků, které se sešly najednou a umožnily nám dostat se tam, kde jsme teď,“ říká Lochtefeld.

Dnes jsou nejlepší surfařské vlny od společnosti Surf Loch uceleným produktem, který může být dodán kamkoliv na světě, včetně vnitrozemských států, kde dosud surfování nebylo možné. Díky chytrému a flexibilnímu řešení představuje vybudování surf arény rentabilní investici.

Siemens Xcelerator dokáže vytvořit dokonalou surfařskou vlnu

Rozdíl je ve tvarování vody

Většina bazénů s vlnami, dokonce i ty, které jsou k surfování určeny, vodu tlačí, což je poměrně snadné. Naproti tomu řešení Surf Loch vodu tvaruje, a to je nesmírně obtížné. Surf Loch dnes umí tvarovat vlny tak, jak to surfařům nejvíc vyhovuje, různé typy vln navíc dokáže vyvářet trvale a spolehlivě.

Michael Brown, inženýr ze společnosti Surf Loch, k tomu dodává: „Vlny jsou složité, protože musí být matematicky dokonalé, aby se dobře pohybovaly. Když hodíte kámen do řeky, vytvoří se malé soustředné vlnky a vlny. Jsou to sice vlny, ale ne vlny vhodné pro surfování. Chcete-li vytvořit surfovací vlnu, musíte zajistit, aby byly její šíření, amplituda a vlnová délka dokonalé, jinak se vlna stane neovladatelnou“ a dodává, že základ je v použití správného softwaru, dostatečně přesného, aby ovládal ventily, které řídí vzduch, jež následně ovládá vodu, ve které dochází k lámání vlny.  

„Vlny se tvoří s přesností na tisícinu sekundy. Abyste dosáhli takové úrovně řízení vln, musíte používat to nejlepší vybavení a software,“ říká Lochtefeld a celý proces dále vysvětluje: „My to však řešíme tak, že bazén rozdělíme do několika kesonů, což umožňuje postupně ovládat každý keson v souvztažnosti k ostatním. Tak dokážeme vytvářet více vzorů a tvarů vln. Cílem je, abychom v bazénu vytvořili skutečné vlny podobné vlnám v oceánu a zajistili, že budou působit stejně jako skutečné vlny,“ dodává.

Siemens Xcelerator dokáže vytvořit dokonalou surfařskou vlnu

Digitální dvojčata vln

Spojením reálného a digitálního světa vytváří společnost Surf Loch digitální dvojčata vln. Zjistili, že virtuální modely, které vytvořili ve 3D simulaci, a fyzické vlny jsou totožné. Lochtefeld dodává: „Porovnáním reálného a digitálního modelu jsme zjistili, že spolu téměř dokonale korelují. V některých případech vytváříme i fyzický model, ale jak se zlepšujeme v digitálním modelování, roste i naše důvěra že to, co vidíme na obrazovce, odpovídá realitě.

Aby mohla společnost Surf Loch provozovat více pracovišť po celém světě, potřebovala také platformu pro spolupráci s podporou cloudu. Bryan Behr z týmu Surf Loch říká: „Pro naše nové projekty využíváme platformu Teamcenter. Největší výhodou je, že máme centrální místo, odkud spravujeme všechna data.“ Teamcenter zajišťuje, že dodavatelé, partneři a tým odborníků Surf Loch mohou společně sledovat a upravovat návrhy v reálném čase.

Siemens Xcelerator dokáže vytvořit dokonalou surfařskou vlnu

Vlny pro začátečníky i pokročilé

Technologie Surf Loch je velmi přínosná pro začátečníky, protože poskytuje konzistentní, stále se opakující tvar vln, který umožňuje novým surfařům přesně předem vědět, jaký tvar vlny přijde. Tyto podmínky jsou pro začátečníky příjemnější ve srovnání s mořskými vlnami, které se neustále mění. Navíc surfaře neomezuje strach ze žraloků a medúz, který často brání dětem i dospělým vstoupit do vody. Jednotnost a předvídatelnost vln pomáhá i pokročilým surfařům. Těm opakovaně nabízí přesně stejnou vlnu, na které si mohou vyzkoušet, pilovat a tvořit i ty nejobtížnější triky. Na svoji nejlepší vlnu v surf arénách vybavených systémem Surf Loch nemusí surfaři čekat, stačí si ji objednat. 

Tiskové materiály SIEMENS