časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Seminář o ochraně designu na ÚPV

29. 9. 2015 | Elektro | www.eel.cz

Český svaz vynálezců a zlepšovatelů (ČSVZ) pořádal 23. září 2015 v Praze na půdě Úřadu průmyslového vlastnictví (ÚPV) ojedinělý seminář o ochraně designu. Jde o téma, které je veřejností často opomíjeno nebo podceňováno, což nezřídka vede k soudním dohrám s právními a ekonomickými důsledky pro zainteresované strany. 

To však nebyl případ účastníků této akce, kteří si sem přišli pro konkrétní a odborné informace, které jim v jejich profesi zajistí klidný spánek. Tuto jejich touhu po vědění a hlad po aktuálních legislativních změnách týkajících se ochrany designu nepochybně uspokojil přizvaný odborník na tuto problematiku – JUDr. Pavel Koukal, Ph.D., z Katedry občanského práva Právnické fakulty Masarykovy univerzity Brno (PF MU).

Doktor Koukal, mj. také spoluautor knihy Zákon o ochraně průmyslových vzorů – Komentář (www.wolterskluwer.cz/obchod), se ve svém „one-man-show″ zabýval jak autorskoprávními, tak průmyslověprávními aspekty ochrany designu, které se často vzájemně prolínají a navazují na sebe, přestože jsou v zásadě na sobě nezávislé. Doktor Koukal se ve svých přednáškových tezích opíral o konkrétní případy ze soudní praxe, což nepochybně přispělo k lepšímu pochopení dané problematiky i k hlubšímu porozumění vzájemných souvislostí.

Obecně lze říci, že autorským právem lze chránit design tehdy, jde-li jedinečný výsledek tvůrčí činnosti autora vyjádřený v jakékoliv objektivně vnímatelné podobě. Při ochraně designu průmyslovým vzorem jde především o vzhled výrobku nebo jeho části, spočívající zejména v charakteristických znacích – liniích, obrysech, barvách, tvarech, struktuře materiálů výrobku samotného nebo jeho zdobení. Doplňkovým prostředkem ochrany designu je aplikace ustanovení § 44 a následujících obchodního zákoníku na ochranu proti nekalé soutěži, a to především za situace, kdy daný design nevyužívá obvyklou právní ochranu.

Design – zjednodušeně řečeno vzhled či podoba – se stal kulturním fenoménem naší doby. Dokonce by se dalo hovořit o jakési „designové revoluci“, která v posledních dvaceti letech progresivně mění vzhled produktů, měst, krajiny, ale také nás lidí. O to více je třeba kladně hodnotit počin ČSVZ, který zajistil kvalitní vzdělávací akci jak po stránce organizační, tak obsahové. Velkou zásluhu na tomto úspěchu nepochybně má odborný garant semináře Ing. Josef Zima, místopředseda ČSVZ, a hlavní protagonista JUDr. Pavel Koukal, odborný asistent PF MU.

text, foto a video Kl

Stručně o ČSVZ
Český svaz vynálezců a zlepšovatelů (ČSVZ) působí v České republice nepřetržitě od svého založení v roce 1990. Jako člen Českého svazu vědeckotechnických společností (ČSVTS) a Mezinárodní organizace vynálezeckých sdružení (IFIA) zaměřuje svoji činnost na pomoc v rozvoji metod technické tvůrčí práce, podílí se na vytváření podmínek pro účinnou a efektivní právní ochranu výsledků této práce v tuzemsku i v zahraničí. http://www.csvz.cz/