časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Samoregenerační elektroluminiscenční zařízení

20. 12. 2018 | City University of Hong Kong | www.cityu.edu.hk

Výzkumníci City University of Hong Kong, konkrétně profesor vědy o materiálech Guojin Liang a jeho kolegové z Oddělení vědy o materiálech a inženýrství, vyvinuli elektroluminiscenční zařízení schopné regenerace v případě poškození.

Nový proces, jenž je inspirován samoléčivou schopností biologických systémů, je ideálním kandidátem pro elektronický průmysl. Zatímco elektroluminiscenční zařízení jsou typicky využívána při výrobě digitálních displejů, k podsvícení pro ovládací panely a nositelnou elektroniku, jejich nevýhodou je náchylnost k poškození. Jak si jistě dokážete představit, toto má vliv na životnost zařízení, jeho udržitelnost a spolehlivost v dlouhodobém měřítku.

Samoregenerační elektroluminiscenční zařízení

První samoregenerační elektroluminiscenční zařízení vyvinuté v rámci studie bylo vyrobeno s využitím upraveného samochladicího hydrogelu pro elektrody v kombinaci se samoregeneračním polyuretanem, který posloužil jako fosforový hostitel pro izolátor elektřiny. Výzkumníci úspěšně demonstrovali, že fyzikálně-chemické vlastnosti zařízení lze zachovat i po utrpění vážného poškození. Výsledky výzkumu byly zveřejněny v časopise Light: Science & Applications.

Celý článek na City University of Hong Kong

Image Credit: Light: Science & Applications

-jk-