časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Rosatom chce v roce 2020 udržet portfolio zahraničních zakázek na 140 miliardách dolarů

12. 3. 2020 | Rosatom | www.rosatom.cz

Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom chce v roce 2020 navázat na předchozí rok a udržet portfolio zahraničních zakázek na následujících 10 let na úrovni 140 miliard dolarů (zhruba 3,2 bilionu korun). 10. března to uvedl generální ředitel Rosatomu Alexej Lichačov pro web korporace Strana Rosatom.

„V jubilejním roce před sebe stavíme cíl zlepšit všechny ukazatele, například chceme zvýšit produktivitu práce o 5 %. Dále jsme si stanovili za cíl udržet portfolio zahraničních zakázek na příštích deset let nad hodnotou 140 miliard dolarů. Dosáhnout toho nebude lehké, protože musíme jak realizovat stávající zakázky, které nám už přinášejí zisk, tak získávat nové, které je v portfoliu nahradí,“ uvedl Lichačov.

Podle vyjádření Lichačova z konce roku 2019 pro agenturu TASS se portfolio zahraničních zakázek na nadcházejících deset let drželo v rozmezí 133 až 135 miliard dolarů (3,02 až 3,07 bilonu korun).


Výstavba jaderné elektrárny Rooppur v Bangladéši v roce 2019

Loňský rok přinesl několik mezníků v domácích i zahraničních projektech Rosatomu. V listopadu 2019 zahájil komerční provoz 2. blok jaderné elektrárny Novovoroněžská II v Rusku, který je už třetím blokem VVER-1200 generace III+ v provozu. První elektřinu do sítě dodala v prosinci plovoucí jaderná elektrárna Akademik Lomonosov, která nese na palubě dva malé jaderné reaktory KLT-40S.

V Bangladéši byla v roce 2019 dokončena betonáž základů strojovny 2. bloku jaderné elektrárny Rooppur s reaktory VVER-1200, v íránském Búšehru byl pro změnu odlit první beton do základů reaktorové budovy. Stavba bloků ruského typu nebo její příprava se posouvá i v dalších zemích jako jsou Indie, Čína a Egypt. V Uzbekistánu proběhl průzkum lokality pro první tamní jadernou elektrárnu.

Na rok 2020 je naplánováno spuštění 1. bloku běloruské Ostrověcké jaderné elektrárny s reaktory VVER-1200 a 2. bloku ruské jaderné elektrárny Leningradská II (také VVER-1200). V Turecku by mělo být vydáno stavební povolení pro 2. blok jaderné elektrárny Akkuyu, kde vyrostou celkem čtyři bloky typu VVER-1200. Letos mají být podány žádosti o stavební povolení pro projekty Hanhikivi ve Finsku a Paks v Maďarsku.

Domácí i zahraniční projekty Rosatomu mají význam pro české firmy, protože jejich produkci používá většina z jaderných elektráren ruského typu, které jsou provozovány nebo stavěny v různých částech světa. Do projektů Rosatomu jsou například zapojeny armaturky Arako, Armatury Group. I.B.C. Praha, LDM, Mapol, Modřany Power, Mostro, MPower Engineering a MSA, výrobce čerpací techniky Sigma Group, výrobce speciálních kabelů Kabelovna Kabex a dodavatel servopohonů ZPA Pečky.

„V roce 2020 pokračujeme v naší tradiční spolupráci s partnery v Rusku, kteří dodávají své větší celky pro projekty realizované Rosatomem v Rusku a zahraničí. V oblasti dodávek pro reaktory VVER mají pozitivní vývoj dodávky na Ukrajinu pro stávající jaderné elektrárny, kde jsme se stali výhradními dodavateli kabelů pro „Polární jeřáby“ pro jaderné elektrárny Južnoukrajinská a Rovenská. Aktivně probíhají jednání s maďarskou Paks I ohledně potencionálních dodávek hermetických kabelových průchodek a LOCA-kabelů. Projektry Rosatomu bedlivě sledujeme. Například běží vývoj nové hermetické kabelové průchodky podle specifických technických požadavků jaderné elektrárny Akkuyu v Turecku,“ uvádí Anton Slobodin, statutární ředitel Kabelovny Kabex.

Tiskové materiály Essential Communication