časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Robotici z Fakulty elektrotechnické ČVUT pomáhají památkářům mapovat historické objekty

2. 3. 2016 | FEL ČVUT | www.fel.cvut.cz

Snímání obtížně přístupných míst historických interiérů, to je úkol, který pomocí dronů pomáhají památkářům řešit členové Skupiny Multi-robotických systémů, působící na katedře kybernetiky Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze.

V rámci projektu spolufinancovaného katedrou kybernetiky Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze a sdružením CESNET vědci spolu s pracovníky Národního památkového ústavu v Olomouci dne 26. února úspěšně nasnímali interiér objektu farnosti ve Šternberku v Olomouckém kraji bezpilotními helikoptérami. 

Právě zdokumentování obtížně přístupných míst kostela pomůže historikům a architektům zhodnotit potřebu případných restaurátorských prací v projektu obnovy farnosti. 

Vedoucí skupiny Multi-robotických systémů Dr. Martin Saska k projektu říká: „Kromě senzorického snímání vysoko položených míst kopule kostela, která jsou jinak dostupná jen pomocí nákladného lešení, jsme poprvé v terénu otestovali unikátní techniku, kterou právě vyvíjíme a která bude založena na vzájemné stabilizaci formace autonomních helikoptér, kde jedna z helikoptér nese kameru a ostatní helikoptéry nesou zdroj světla osvětlující scénu v předem určeném úhlu.″ 

V současné době jednají pracovníci skupiny o využití dronů pro snímání dalších historických objektů. Mezi nimi by mohl být Chrám sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí v Praze. 

Další informace o skupině Multi-robotických systémů Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze naleznete na stránce: http://mrs.felk.cvut.cz/

Tiskové materiály FEL ČVUT