časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Robot šéfkuchař vám uvaří jídlo světové kuchyně

22. 4. 2015 | International Business Times | www.ibtimes.co.uk

Pár robotických rukou, který uvaří vaše oblíbené jídlo za 30 minut jako profesionální šéfkuchař podle receptu a ještě umyje po sobě nádobí. Toto není úryvek ze scénáře nových Hvězdných válek, ale realita. Seznamte se, prosím, s robotem Moley. 

Tento robot půjde do prodeje už v roce 2017 a můžete ho ovládat pomocí chytrého telefonu. Jeho hlavní předností je, že umí uvařit jídlo jako kuchař světového formátu. Robotické ruce jsou zavěšeny nad kuchyňskou linkou a ovládají plotnu, troubu, pracovní plochu a dřez.

Vrchní konstruktér Mark Oleynik uvádí, „že Moley nabízí možnost ochutnávat a prozkoumávat všechny kuchyně světa nebo zachovat vaše rodinné recepty pro příští generace. Není to jen domácí sluha, ale i platforma pro vaší vlastní kreativitu. Můžete se od něj mnohému naučit, v základu se bude prodávat s dvěma tisíci nahranými recepty.“

Celková soustava je poháněna dvaceti čtyřmi společnými elektrickými motorky a dvaceti pak v každé paži. Podobný koncept využívá a testuje i NASA. Moley dokáže používat téměř veškeré kuchyňské vybavení jako je měchačka, šlehač, nůž nebo plotna. Budoucí generace těchto robotů by měla být plně integrovaná s dalšími elektrickými kuchyňskými spotřebiči – s ledničkou nebo varnou konvicí.

Celá zpráva zde: www.ibtimes.co.uk

Image Credit: Moley Robotics, IB Times

(pp)