časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Robot Obi pomáhá lidem s postižením

3. 8. 2016 | New Atlas | newatlas.com

Robotičtí pomocníky se v kuchyni setkávají se stále větší oblibou, ale tvůrci Obiho se snaží vytvořit více, než jen obyčejného pomocníka. Tento malý robot je navržen tak, aby pomáhal lidem s tělesným postižením znovu získat důstojnost při stolování.

Robot Obi, první produkt společnosti Desin, na první pohled vypadá jako součást kuchyně budoucnosti. Přístroj má za úkol pomáhat osobám s ALS, mozkovou obrnou, Parkinsonovou nemocí nebo těžkým poškozením mozku či páteře. Jakmile je jídlo rozděleno do čtyř samostatných misek, uživatelé se mohou nakrmit s pomocí jednoduchého rozhraní: jedno tlačítko pohybuje ramenem mezi miskami a druhé tlačítko zvolí vybrané jídlo, nabere jej na misku a podá jídlo do úst.

Robot Obi

Funkce robota se dají přizpůsobit specifickým požadavkům uživatele. Velká tlačítka na těle robota využijí pacienti s částečným omezením, kteří stále mají cit v rukou, ale chybí jim motorické dovednosti potřebné k uchopení lžičky. Tlačítka mohou být také umístěna na zem a použita jako pedály. Podložky reagují na sebemenší stisk a umožňují aktivaci hlavou a tvářemi, zatímco malý přepínač ovládaný ústy se spouští srkáním nebo foukáním.

A jak vůbec Obi pozná, kde se nachází ústa pacienta? Na přístroji se nachází speciální tlačítko, kterým se rameno ručně nastaví do požadované pozice. Robot si tuto pozici zapamatuje a po zmáčknutí tlačítka se do této pozice automaticky nastaví.

Celý článek na New Atlas

Image Credit: Desin

-jk-