časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Robosoutěž Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze zná první finalisty

9. 11. 2016 | FEL ČVUT | www.fel.cvut.cz

Dne 4. listopadu se v Zengerově posluchárně Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze na Karlově náměstí uskutečnilo první finálové předkolo oblíbené studentské Robosoutěže. Té se mohou zúčastnit tříčlenné středoškolské týmy. V letošním roce roboti ze stavebnice Lego Mindstrorms® soupeří v úloze Pathfinder.

Vítězi prvního předkola 8. ročníku soutěže se stalo družstvo Malu ve složení Lukáš Havlíček, Lukáš Karabina a Jan Brhel z VOŠ a SPŠE v Olomouci.

Do finálové Robosoutěže pak postupují čtyři nejlepší týmy z každého předkola.

Stříbrnou příčku v napínavém zápase získal tým Gyza2, tvořený Vojtěchem Strašilem a Janem Jedelským z Gymnázia Zábřeh a na třetím místě se umístil tým Zahradníci Boskovice. Za něj soutěžili Michal Halabica, Aleš Gretz a Zdeněk Dürer z Vyšší odborné školy ekonomické a zdravotnické a Střední školy Boskovice. Do finálové soutěže postoupil i tým ALD, tvořený studenty Soukromé SŠ pro marketing a ekonomiku podnikání v Mostě Dominikem Frolíkem, Lukášem Bláhou a Jaroslavem Nejedlým, který se umístil na 4. příčce.


V rámci soutěžní úlohy musí studenti středních škol v letošním roce sestavit a naprogramovat robota tak, aby samostatně bez jakékoliv další pomoci (ovládání robota pomocí hlasu, bluetooth či jiných komunikačních kanálů není dovoleno) projel co nejrychleji dráhu od startu vyznačenou na podložce černou čarou a zároveň z podložky nesjel, dále bludiště, které následuje na konci černé čáry, aniž by přejížděl překážky a nakonec dráhu vyznačenou na podložce černou čarou od konce bludiště.

Další předkola pro středoškolské týmy se v budově Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze na Karlově náměstí uskuteční 11. a 25. listopadu 2016 a 2. prosince 2016, vždy od 11.30 hodin. Finále soutěže proběhne 16. prosince 2016.

Soutěž je veřejná a jsou na ní zváni příbuzní, spolužáci a přátelé soutěžících a všichni zájemci o mobilní roboty a o studentské soutěže.

Podrobnosti o letošním zadání, seznam přihlášených týmů a další informace jsou k dispozici na stránce www.robosoutez.cz v záložce ROBOSOUTĚŽ PRO SŠ.

Tiskové materiály FEL ČVUT