časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Revoluce v třídění plastů přichází s novou polymerovou přísadou

24. 2. 2017 | Cornell University | www.news.cornell.edu

Kolik procent ze 78 milionů tun plastových obalů je každý rok recyklováno a znovu použito pro stejné účely? Odpověď je pouhá dvě procenta. Téměř třetina plastů unikne do okolního prostředí, asi 14 procent je použito pro spalování a/nebo obnovu energie a 40 procent skončí na skládkách odpadu.

Na vině je především polyetylen (PE) a polypropylen (PP), jež tvoří dvě třetiny světových plastů. Tyto látky mají rozdílné chemické složení a nelze je tedy vzájemně zkombinovat a recyklovat. To by se však mohlo změnit díky objevu výzkumníků z Cornellovy univerzity. Geoffrey Coates a jeho tým, ve spolupráci s vědci z Minnesotské univerzity, vyvinuli speciální polymer. Je-li polymer v malých dávkách přidán do směsi těchto dvou za jiných okolností nekompatibilních materiálů, vzniká nový a mechanicky tvrdý polymer.

Revoluce v třídění plastů

V rámci testování polymeru slepili výzkumníci dva plastové pásky pomocí různých polymerů a poté je mechanicky roztrhli. Zatímco sváry slepené dvěma polymery v testu selhaly poměrně rychle, sváry, u kterých byl použit nový polymer, držely pohromadě tak pevně, že nakonec povolily plastové pásky.

Celý článek na Cornell University

Image Credit: Cornell University

-jk-