časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Rekordně rychlý 3D tisk drobných předmětů s dosud nevídanou precizností

14. 2. 2020 | EPFL | www.epfl.ch/en

Výzkumníci ze Švýcarského federálního technologického institutu v Lausanne (EPFL) vyvinuli novou vysoce přesnou metodu 3D tisku měkkých předmětů. Celý proces trvá od začátku do konce méně než 30 sekund a mohl by najít uplatnění v mnoha vědních oborech včetně 3D biotisku.

Na začátku všeho je průhledná tekutina, která se začne rychle barvit do tmavších odstínů. V této fázi lze již rozpoznat konkrétní tvary a netrvá dlouho a o necelých třicet vteřin později je na světě hotový produkt. Tato převratná metoda 3D tisku, jejíž výsledky byly zveřejněny v časopise Nature Communications, může být použita k produkci drobných předmětů s dosud nevídanou úrovní detailů – to vše navíc v rekordním čase.

3D tisk drobných předmětů

Technologii nalezne teoreticky uplatnění v mnoha oblastech průmyslové výroby, avšak její výhody ve srovnání se současnými metodami – možnost tisku pevných částí s různými texturami – ji předurčují pro využití v medicíně a biologii. Proces by mohl být kupříkladu využit k 3D tisku měkkých předmětů, jako jsou tkáně, orgány, naslouchátka a chrániče úst.

Celý článek na EPFL

Image Credit: EPFL

-jk-