časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

První plovoucí jaderná elektrárna Akademik Lomonosov vyrazila z Murmansku do Peveku

25. 8. 2019 | Rosatom | www.rosatom.cz

23. srpna 2019 vyrazila na cestu ke své předpokládané budoucí základně ve městě Pevek na ruském poloostrově Čukotka na Dálném Východě zatím jediná na světě plovoucí jaderná elektrárna Akademik Lomonosov. Jejím úkolem bude zásobovat odlehlé místo nepřístupné běžné energetické infrastruktuře stabilní a ekologicky nezávadnou elektrickou energií. 

Generální ředitel Rosatomu Alexei Lichačov osobně vyslal tažné lodi Akademika Lomonosova signál k vyplutí a okomentoval jej takto: Jde o výjimečnou událost jak pro naši společnost, tak pro celou Čukotku. Akademik Lomonosov zahájil svou cestu do Peveku, kde bude jeho úkolem zásobovat ekologicky nezávadným a stabilním přísunem elektrické energie místní obyvatele, průmysl a podniky. Je to obrovský vklad do budoucnosti celého arktického regionu, aby byl jeho rozvoj stabilní a udržitelný.

Během slavnostního ceremoniálu zástupci společnosti Rosenergoatom, provozovatele elektrárny, převzali certifikát od «Ruské knihy rekordů», který potvrzuje, že Akademik Lomonosov bude nejseverněji položenou jadernou elektrárnou na světě. Cesta k Peveku je dlouhá 4 700 km a až ji překoná, stane se klíčovým prvkem regionální energetiky a součástí komplexu plovoucí jaderné elektrárny, která nahradí kapacity Bilibinské JE a Čaunské tepelné elektrárny, určené k ukončení provozu.

Projekt plovoucí jaderné elektrárny je velmi perspektivním a slibným směrem v oblasti moderních jaderných reaktorů s malým výkonem, určeným, mimo jiné, pro těžko dostupné a vzdálené regiony po celém světě a ostrovní země bez vlastních zdrojů, které potřebují stabilní a ekologicky nezávadný přísun elektřiny. V tuto chvíli velký zájem o tuto technologii projevily země Blízkého Východu, Severní Afriky a Jihovýchodní Asie. Rosatom nyní vyvíjí druhou generaci plovoucích jaderných elektráren — jsou to tzv. optimalizované plovoucí energetické bloky, které firma hodlá vyrábět sériově a nabízet k vývozu.

Tiskové metariály Rosatom